Canvis perquè res canviï. El curs judicial s’ha inaugurat avui amb una nova presidenta del Consell General del Poder Judicial i un òrgan de govern dels jutges renovat per primera vegada després de sis anys, però el missatge del Poder Judicial no varia. “Cap poder de l’Estat pot donar indicacions ni instruccions als jutges i magistrats sobre com han d’interpretar i aplicar l’ordenament jurídic”: és la carta de presentació de la nova presidenta del CGPJ, Isabel Perelló, que s’ha estrenat avui en l’Obertura de l’Any Judicial. "D'aquí ve la importància de salvaguardar la independència judicial davant de possibles ingerències externes", ha proclamat. Una clara al·lusió, és clar, a les paraules d’Óscar Puente criticant que el Suprem s’hagi “extralimitat” en la interpretació de l’amnistia i a la demanda de Junts que la Fiscalia es querelli contra el Suprem per la no-aplicació de l’amnistia a Puigdemont. En el seu discurs, Isabel Perelló ha afirmat que “només aquells estats en els quals la divisió de poders està garantida són realment Estats de Dret” i ha situat la defensa de la independència judicial com a “gran repte” del nou CGPJ. Perelló ha subratllat que “crítiques i discrepàncies no tenen a veure res amb la desqualificació o l’insult” i ha expressat el seu “suport a tots els jutges d’aquest país”.

🔎 Tret de sortida a l’any judicial amb un CGPJ renovat, aplaudit pel PSOE i el PP i pendent de l’amnistia

 

A més, Isabel Perelló ha fet novament una “crida a les diferents forces polítiques i als poders de l’Estat” perquè “respectin la feina que els jutges i magistrats realitzen” i ha reclamat “evitar atacs injustificats, que poden arribar a soscavar la legitimitat i la reputació de l’Administració de Justícia o dels seus integrants”. “No significa que hàgim de ser immunes a la crítica, que, precisament, ens ajuda a millorar”, ha afegit, però ha assenyalat que “les possibles irregularitats que poguessin produir-se en l’exercici de la funció jurisdiccional tenen els seus propis mecanismes de correcció a través de les vies d’impugnació previstes en les lleis processals”.

A l’acte, presidit pel rei Felip VI,  ha assistit, per primera vegada, la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz. També hi havia Félix Bolaños (ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts), Francina Armengol (presidenta del Congrés) i Pedro Rollán (president del Senat).

Isabel Perelló Manuel Marchena obertura any judicial foto efe
Isabel Perelló conversa amb Manuel Machena / Foto: EFE

Reivindicació de les dones per la presidenta del CGPJ

En el seu discurs, pausat i natural, la presidenta  del CGPJ i del Tribunal Suprem ha reivindicat el paper de les dones i la seva excel·lència com a juristes. "Vaig néixer en una Espanya en el qual les dones no podien accedir a la carrera judicial. Ara som majoria, el 80% dels aspirants que superen les proves d'accés a la carrera Judicial són dones. Vam haver d'esperar al segle XXI per a arribar al Tribunal Suprem. Així i tot, queda molt camí per recórrer: les dones continuen sent minoria en els alts càrrecs judicials", ha manifestat Perelló.

El fiscal general de l’Estat reivindica “l’encomiable tasca” que la Fiscalia fa de la “unificació” de la interpretació de les lleis

En el seu discurs, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que ha estat en el focus de la diana per l’aplicació de la llei d’amnistia a la malversació de l’1-O, no ha esmentat la norma de l’oblit penal i no ha fet cap al·lusió directa als fiscals díscols del procés. Però, això sí, ha volgut posar en relleu “l’encomiable tasca que la Fiscalia fa de l’articulació i unificació en la seva interpretació de l’ordenament jurídic” i ha defensat que el “dret ha de ser conforme amb una interpretació racional i uniforme de la norma”. En aquest sentit, ha subratllat que, “davant del risc de dispersió interpretativa”, aquest és el mitjà que el sistema “anticipa per a l’aplicació igualitària de la llei, en espera de la tasca unificadora que li correspon al Tribunal Suprem”. El fiscal de l’Estat ha expressat el seu compromís de “preservar la igualtat, la justícia i la seguretat jurídica” i ha arguït que un “espai de justícia predictible" és una "garantia per a la ciutadania a l’exercici i protecció dels seus drets" i per a l’Administració pública i tots els operadors jurídics.

El fiscal general del Estado Álvaro García / Foto: EFE
El fiscal general de l'Estat Álvaro García Ortiz / Foto: EFE

"El Ministeri Fiscal ha actuat, actua i actuarà, perquè així ho ha de fer, de forma imparcial i sotmès exclusivament a l’imperi de la llei"

En un moment en què està a l’espera que el Tribunal Suprem decideixi si l’imputa per la querella de la parella d’Isabel Díaz Ayuso, tal com li va demanar al juliol el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, Álvaro García Ortiz ha deixat clar que el Ministeri Fiscal "ha actuat, actua i actuarà, perquè així ho ha de fer, de forma imparcial i sotmès exclusivament a l’imperi de la llei" i "exerceix les seves funcions amb professionalitat, responsabilitat, lleialtat i escrupolós respecte a la Constitució i a les lleis". "No hi ha dret ni democràcia al marge de la llei, al marge de l’expressió de la voluntat del poble, a ella ens devem i a ella ens sotmetem", ha afegit.

"L’exercici de l’acció popular augmenta el risc d’investigacions prospectives"

Entre línies, Álvaro García Ortiz també ha llançat un dard al jutge Juan Carlos Peinado, que està investigant Begoña Gómez per corrupció en els negocis i conflicte d’interessos. En aquesta causa, tant Vox com associacions ultres (Hazte Oír o Manos Limpias) exerceixen d’acusacions populars. I el fiscal general considera que "és necessari fer una reflexió sobre l’exercici de l’acció popular". García Ortiz ha sostingut que "la utilització en la justícia penal d’una figura que, malgrat la seva previsió constitucional, permet l’accés directe als òrgans judicials d’investigació sense cap filtre, augmenta el risc d’investigacions prospectives i perverteix l’esquema natural i lògic en el que només haurien d’arribar davant dels tribunals de justícia aquelles investigacions en les quals es presentin poderosos indicis de responsabilitat criminal".

"Serà la història la que ens jutgi si en parlar de nens ens hi referim com si fossin mera mercaderia"

D’altra banda, el fiscal general de l’Estat ha al·ludit a la immigració, una realitat que cal "gestionar amb responsabilitat". "Serà la història la que ens jutgi si en parlar de nens o de nenes migrants, ens referim a ells com si fossin mera mercaderia, números o cromos que s’intercanvien al mercat de les paraules o, que és més perillós, sembrant llavors d’odi contra aquestes persones especialment vulnerables que poden prendre en societats desinformades o manipulades", ha proclamat. Les seves paraules arriben en plena crisi migratòria i sense que el govern espanyol hagi trobat una solució per als migrants sols que arriben a les Canàries.

El CGPJ, renovat per complet després de sis anys

L’Obertura de l’Any Judicial arriba dos dies després que els nous vocals del CGPJ aconseguissin, finalment, acordar el nom d’Isabel Perelló com a presidenta de l’òrgan de govern dels jutges. La fumata blanca va tardar a arribar. Van ser necessaris tres intents frustrats i obrir la llista de candidatures per aconseguir el consens entre progressistes i conservadors. D’aquesta manera, es deixen enrere cinc anys de discursos dels presidents del CGPJ reclamant i exhortant els partits polítics que pactessin la seva renovació. Sense anar més lluny, l’any passat, el llavors president interí del Suprem, Francisco Marín, va expressar una "profunda tristesa" per l’estat "desolador" dels principals tribunals espanyols i va apel·lar al PSOE i al PP perquè "no caiguin en la temptació" d’aprofitar l’oportunitat per "obtenir avantatges polítics”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!