Després d'una primera condemna a través de les xarxes socials, Roberta Metsola, presidenta del Parlament Europeu ha decidit suspendre Eva Kaili, socialdemòcrata grega i vicepresidenta de la institució que ha estat detinguda pels seus lligams amb una trama de corrupció lligada a Qatar. Segons ha informat Efe, un portaveu de la presidenta de l'Eurocambra ha assegurat que, "arran de les investigacions judicials en curs per part de les autoritats belgues, la presidenta Metsola ha decidit suspendre amb efecte immediat tots els poders i tasques que van ser delegats a Eva Kaili en qualitat de vicepresidenta". Quan va sortir a la llum aquest escàndol, Metsola ja va publicar una piulada en aquest sentit, tot i que no detallava les repercussions de la detenció: "El nostre Parlament Europeu és ferm contra la corrupció. En aquest moment nom podem dir res sobre les investigacions en marxa a banda que hem cooperat i cooperarem amb les autoritats judicials. Farem el possible per ajudar el camí de la justícia".
Aquesta eurodiputada socialdemòcrata grega és una de les cinc persones detingudes divendres per un possible cas de corrupció, organització criminal i blanqueig de capitals a l'Eurocambra que estaria lligat a Qatar en un moment en què aquest país està al punt de mira. Després que tots cinc declaressin ahir dissabte davant un jutge belga, aquest ha de decidir si els deixa en llibertat o no. Tot i que Kali és la detinguda amb un paper més rellevant a l'Eurocambra, entre els arrestats hi ha l'exdiputat italià socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri; Luva Vestini, que recentment ha estat elegit president de la Confederació Internacional de Sindicats, i un lobbista del qual no se'n coneix la seva identitat.
600.000 euros en efectiu
Tal com van publicar divendres els mitjans belgues Le Soir i Knack, existia una investigació per un suposat cas de corrupció, organització criminal i blanquejos de capitals que la Fiscalia federal belga havia iniciat al juliol davant de les sospites que Qatar hauria intentat influir la posició del Parlament Europeu. En un comunicat, la Fiscalia només parlava parlat "d'un Estat del Golf", però les publicacions asseguren que aquest país misteriós és Qatar i que la investigació la dirigeix un jutge especialitzat en delictes financers. Una de les qüestions en les quals el país del golf Pèrsic hauria volgut influir és el mateix mundial de futbol.
Durant els registres es van confiscar material informàtic, telèfons mòbils i uns 600.000 euros en efectiu, segons la mateixa Fiscalia. Les informacions periodístiques apunten que 500.000 dels 600.000 euros en efectiu s'han localitzat a casa de l'exeurodiputat Panzeri, que ara és president de l'associació Fight Impunity — dedicada a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans o crims contra la humanitat. En la seva etapa com a parlamentari europeu (2004-2019) va ser membre del grup sobre integritat, transparència, anticorrupció i crim organitzat.