La presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Isabel Perelló, ha proposat aquest dilluns que el conservador Dimitry Berberoff sigui el vicepresident de l’alt tribunal. Així ho ha comunicat als vocals del CGPJ, i també ha convocat pel pròxim 25 de setembre un Ple per ratificar la seva proposta. Segons informa l’òrgan de govern del poder judicial en un comunicat, Perelló pretén amb aquesta proposta “reforçar la dimensió europea” de l’alt tribunal. Berberoff va ser lletrat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea entre els anys 2007 i 2010, i membre de la Xarxa d’Experts en Dret de la Unió Europea, així com autor de nombroses publicacions sobre aquesta qüestió.

Actualment, és magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem. Ostenta aquest càrrec des del 2018. L’òrgan de govern dels jutges espanyols també informa que Berberoff “posseeix un profund coneixement del funcionament de l’alt tribunal, ja que va ser director del seu gabinet tècnic entre 2014 i 2018, i des del 2019 és membre electe de la seva sala de govern”. També és vicepresident de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), de caràcter conservador. Però el CGPJ ha assegurat que durant els cinc anys que durarà el seu mandat, Berberoff no ocuparà càrrecs orgànics en cap associació judicial.

El currículum de Dimitry Berberoff

Nascut l’any 1969, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Saragossa el 1992. Va ingressar a la Carrera Judicial el 1996. Va servir als Jutjats de Primera Instància i Instrucció número 1 de Villena i número 3 de Xàtiva. I després de ser nomenat magistrat especialista de l'ordre jurisdiccional contenciós-administratiu el 1999, es va incorporar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on va estar adscrit successivament a les Seccions Segona, Quarta i Primera i va ser membre de la Secció de Cassació de la Sala contenciosa administrativa.

L’any 2014 va ser nomenat director del Gabinet Tècnic del Tribunal Suprem, càrrec que va exercir fins al seu nomenament com a magistrat de l'alt tribunal quatre anys després. Lletrat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (2007-2010), va ser membre de la Xarxa d'Experts en Dret de la Unió Europea (REDUE) i enllaç de la Xarxa Judicial europea al Tribunal Suprem. És membre de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d'Espanya i compta amb experiència docent com a professor associat de la Universitat Internacional de Catalunya.

Un paper testimonial

Conforme a la Llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ), el vicepresident ho és només del Suprem, però li correspon exercir en funcions la presidència de totes dues institucions (TS i CGPJ) en els casos legalment previstos de cessament anticipat del seu titular i fins al nomenament d'un nou president.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!