La presidenta del Tribunal de Comptes (TCu), Enriqueta Chicano, ha assegurat aquest dilluns al Congrés dels Diputats que els informes que el seu organisme va aprovar per unanimitat sobre els contractes sanitaris que va fer l'Administració General de l'Estat durant la pandèmia de la covid-19 assenyalen que es van produir algunes "deficiències i irregularitats", però "amb caràcter general l'ús de la tramitació d'emergència i els contractes examinats van ser ajustats a dret", i els preus que es van pagar "van respondre al comportament normal del mercat en aquelles dates". Chicano ha defensat l'informe de fiscalització del 2023 que va elaborar el Tribunal de Comptes, i ha defensat que en cap cas es van blanquejar les actuacions irregulars de cap administració.
Segons ha remarcat Chicano, les seves fiscalitzacions han estat "extenses, tècnicament fiables i rigoroses" realitzades per "centenars de servidors públics, auditors, lletrats i funcionaris de tota mena". Mentre es van realitzar fiscalitzacions, les Corts van renovar el Tribunal el 2021, però el nou ple va fer seu el treball dels seus antecessors i els set informes es van aprovar per unanimitat.
Actuació en el marc de la llei
La presidenta del TCu ha lamentat l'entrada d'alguns "oportunistes" en el sistema durant la contractació d'urgència de material sanitari en un moment en què el mercat "estava molt tensat". Malgrat aquest escenari, ha assegurat que l'administració general de l'Estat, és a dir el Ministeri de Sanitat i els organismes autònoms de caràcter estatal, es van cenyir als preus establerts i van actuar "de la mà de la llei". "En alguns organismes es van demanar fins a cinc informes", ha recordat.
Chicano ha protagonitzat un enfrontament amb el diputat del PP, José Vicente Marí, que ha acusat la presidenta del TCu d'haver modificat informes a favor del govern espanyol sobre contractes d'emergència per valor de 87 milions d'euros signats pel Ministeri de Sanitat mentre estava liderat per Salvador Illa. El popular ha afirmat que la institució s'ha dedicat a "blanquejar irregularitats grolleres" i fins i tot a "donar l'enhorabona" als seus autors. En la seva rèplica, la presidenta del TCu ha recordat que els informes s'aproven en ple i recullen totes les deficiències detectades. Marí ha assegurat que el tribunal, "en lloc de posar llums vermells a les pràctiques que poguessin suposar frau o corrupció, es va dedicar a posar llums verds i a donar l'enhorabona i a blanquejar les situacions irregulars".
Revisió dels contractes
Els exàmens del tribunal sobre la contractació d'emergència se cenyeixen a contractes del 2020, en plena pandèmia del coronavirus. Durant aquells mesos, es van signar 13.211 contractes d'emergència per un import de 2.129 milions d'euros i el Tribunal de Comptes ha analitzat 1.328 contractes, que suposen el 83% de l'import total de les adjudicacions realitzades. Després de més de 2.600 pàgines d'anàlisis de la contractació d'emergència, el Tribunal de Comptes va concloure que, al marge d'"una sèrie de deficiències i irregularitats que consten en els informes, amb caràcter general, la utilització de la tramitació d'emergència va resultar ajustada a dret i, també amb caràcter general, els preus van respondre al comportament normal del mercat en aquestes dates". Chicano ha volgut deixar clar que el Tribunal de Comptes és part de l'entramat constitucional, però no és un òrgan antifrau ni anticorrupció.