Els presidents Pere Aragonès, Carles Puigdemont, Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra coincidiran aquest estiu a la localitat del Pirineu francès Prada de Conflent, a la Catalunya del Nord, amb motiu d'un acte de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) per commemorar els 50 anys de la mort del músic, compositor i director d'orquestra Pau Casals. L'acte serà el 21 d'agost i comptarà també amb la presència de l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i el professor d'història de la música de la Universitat de Barcelona (UB) Jaume Carbonell i Guberna. En el cas de Carles Puigdemont, a qui recentment el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha tret la immunitat com a europarlamentari, està pendent de la possible reactivació de les euroordres de detenció dictades pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena, per la qual cosa finalment podria no ser a Prada de forma presencial.
A més de l'acte en memòria de Pau Casals, que es planteja com un "gran homenatge nacional", la Universitat Catalana d'Estiu d'enguany, la 56a edició, també comptarà amb conferències i taules rodones per abordar l'exili dels presidents Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas, ponència impartida pel president d'ERC i historiador, Oriol Junqueras; sobre política lingüística a les universitats catalanes; sobre la relació de l'Església amb la llengua catalana; sobre el català a l'escola; sobre la figura de Pompeu Fabra, ponència impartida per la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; sobre els estatuts de les Illes Balears i el País Valencià; i sobre el Catalangate, en la qual participarà la presidenta de l'ANC, M. Dolors Feliu. En la cloenda, es lliurarà el Premi Canigó 2023 a Josefina Salord i participaran la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, i la consellera d'Educació, Anna Simó. L'UCE es farà entre el 17 i el 23 d'agost.
Premis de recerca i musical
A més, l'edició de l'UCE d'enguany ha convocat els premis Joan Artur Roura i Comas, que compten amb dues modalitats: un premi de recerca i un altre de musical, amb dotacions econòmiques per als guanyadors. Al premi de recerca poden optar treballs sobre l'origen i evolució de la mateixa UCE, sobre l'exili català durant la Guerra Civil (1936-1939) i sobre cultura política, científica o humanística dels Països Catalans. Quant al de música, es tracta d'un premi que versa sobre la recuperació, transcripció i edició digital d'una o més obres orquestrals o corals inèdites que siguin d'un compositor dels Països Catalans. El termini d’acceptació de propostes és fins al 16 d’agost de 2023 i l’anunci de la proposta guanyadora tindrà lloc l'últim dia de l’UCE 2023. La comissió que s'encarrega d'avaluar i atorgar els premis està composta per diversos professors, experts i investigadors de la Universitat de Barcelona.