Els tradicionals missatges institucionals de Cap d'Any dels presidents autonòmics, alguns del PSOE inclosos, han posat el focus en Catalunya i els pactes per a la investidura de Pedro Sánchez, que depèn d'ERC. I no ha estat precisament per celebrar l'eventual entesa, sinó tot el contrari.
Dos barons socialistes, Javier Lambán, president de l'Aragó -a la imatge-, i Emiliano García-Page, de Castella-La Manxa, han advertit Pedro Sánchez, sense citar-lo explícitament, contra les possibles cessions als nacionalistes i/o independentistes.
Lambán ha assenyalat que l'Aragó "no generarà cap tensió territorial, "però tampoc no admetrem que per apaivagar les que puguin generar altres regions, se’ls atorgui privilegis o tractes de favor".
I García-Page ha dit: "A qui no vol la igualtat, de fet li és igual. Li és igual la unitat d’un poble, d’una ciutat o d’una societat en el seu conjunt. Perquè va a la seva. Però ara no és moment d’anar a la seva, és el moment d’anar a la de tothom".
Un pèl més conciliador s'ha mostrat el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, també del PSOE: "La concòrdia permet el progrés dels pobles, la discòrdia només permet el retrocés. Apostem pel diàleg, la unitat, cosir i bastir ponts", ha dit.
Des del PP, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, s'ha mostrat dur amb els presos polítics i exiliats independentistes catalans: "Mentrestant, es primen acords amb forces i líders fugits i condemnats que tenen el propòsit confessat i ratificat de socavar l’Espanya de les Autonomies, per fragmentar-la mitjançant processos de trencament".
També el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que va accedir al càrrec gràcies a un pacte tripartit amb Cs i Vox, ha expressat la seva "preocupació", "com a andalús i com a espanyol", perquè "el futur govern d’Espanya atorgui privilegis a uns territoris per sobre d’altres, i que hi hagi desigualtat entre comunitats i entre espanyols".