Pablo Casado està sol, molt sol. Tots els presidents autonòmics del PP li han girat l'esquena i han donat suport a un congrés extraordinari, com la resta de barons (16 dels 17). També se li ha rebel·lat la direcció del grup parlamentari del Congrés i els portaveus al Congrés, el Senat i el Parlament Europeu. Fins i tot el seu nucli més dur, el comitè de direcció, ha viscut dissensos. En aquest context, hi ha veus dins del PP que no amaguen el que esperen: la seva dimissió. "No s'ha de marginar ningú; tothom té dret a una sortida digna", asseguren. Malgrat els rumors que no paren de circular, i l'expectació mediàtica davant Génova 13, des de l'entorn de Casado desmenteixen que dimiteix "aquesta tarda".
Casado s'ha vist cada cop més aïllat. Probablement l'estocada li ha donat un dels últims aliats que li quedava, el president murcià Fernando López Miras, íntim del secretari general Teodoro García Egea. En declaracions als mitjans de comunicació aquest dimarts al migdia, Fernando López Miras ha assegurat que "evidentment la situació és insostenible" i que "no pot continuar així". En aquest sentit, el president de la Regió de Múrcia ha assegurat que "cal prendre decisions de forma urgent" i per això ha defensat la necessitat d'un congrés extraordinari. El dirigent murcià ha sostingut que "és el moment de la responsabilitat" i prendre decisions determinades pel bé d'Espanya. D'aquesta manera s'unia a la resta de presidents de governs autonòmics del PP: Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Alfonso Mañueco.
Des que ahir al vespre va enrocar-se en el càrrec i va convocar una junta directiva per desafiar els crítics, els moviments no han parat de produir-se. Aquest mateix matí, després de reunir-se, fins a set membres del Consell de Direcció del grup parlamentari popular al Congrés dels Diputats han fet un pas endavant i s'han posicionat contra l'enroc de Gènova. En el manifest que han signat demanen el cessament immediat del secretari general Teodoro García Egea i la convocatòria d'un congrés extraordinari que esculli un nou president de la formació. Els signants són Guillermo Mariscal, secretari general del grup parlamentari; Pablo Hispán, excap de gabinet de Pablo Casado; Carlos Rojas, Marios Garcés i José Ignacio Echániz, portaveus adjunts al Congrés; Adolfo Suárez Illana, secretari de la Mesa de la cambra baixa, i la diputada Sandra Moneo.
Aquesta mateixa tarda han redoblat la pressió altres responsables del partit. És el cas del portaveu al Senat, Javier Maroto, que ha demanat un congrés extraordinari de forma urgent: "Ho necessita el PP i ho necessita Espanya". També la portaveu al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que ha advertit que "no podem allargar més l'agonia que viu el partit". I la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha demanat "pensar en el PP i en Espanya".
Ratifico de nuevo hoy la exigencia que ya expresé ayer en el Comité de Dirección Nacional de @populares para que se celebre un congreso extraordinario de forma urgente. Lo necesita el PP y lo necesita España
— Javier Maroto (@JavierMaroto) February 22, 2022
Ayer pedí celebrar urgentemente, sin enrocamiento, un Congreso Extraordinario para salir de esta grave situación.
— Dolors Montserrat (@DolorsMM) February 22, 2022
Ante la inacción, insisto en esta exigencia. No podemos alargar más la agonía que vive el partido.
El PP y los españoles no se merecen esto que está ocurriendo.
Me ratifico en lo que trasladé ayer en el Comité de Dirección de @populares, que se celebre un congreso extraordinario con unidad para superar esta situación.
— Cuca Gamarra (@cucagamarra) February 22, 2022
Pensemos todos en el PP y en España. Nos necesitan y se lo debemos.
Ball de dimissions
La reunió del comité de direcció del PP va ser de tot menys plàcida. Va durar gairebé nou hores i va deixar ferides. Ja són tres les dimissions dins del nucli dur de Casado, que salten del vaixell. La primera, una d'esperada: la de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que ahir ja traslladava en privat la seva voluntat de deixar les responsabilitats dins del partit per centrar-se en la ciutat. De fet, ni tan sols va estar present ahir a la llarga reunió. Almeida ha explicat en declaracions als mitjans que la decisió s'ha pres de comú acord amb Casado, però la realitat és que arriba en el pitjor moment.
A aquesta baixa cal afegir-hi les d'Andrea Levy, que era presidenta pesidenta del comité de drets i garanties, i de Belén Hoyo, fins ahir presidenta del Comitè Electoral. Totes dues van presentar la renúncia ahir durant la reunió del comitè de direcció. En la mateixa trobada, Pablo Casado va aferrar-se al càrrec i va decidir convocar una junta directiva nacional per dimarts que ve.
Fora del comitè de direcció també s'han produït dimissions. És el cas de la secretària estatal d'Emigració i responsable del PP Exterior, la gallega Ana Vázquez, que ha anunciat la seva renúncia a aquest càrrec pels "canvis" en el partit.