La junta de tractament del Centre Penitenciari Brians 2 ha proposat el segon grau per a l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i el seu número dos, Jordi MontullD'altra banda, la junta ha proposat el tercer grau restringit a l'extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Daniel Osàcar, que vol dir que no podrà sortir cada dia de la presó.

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima informa que, després d'aquesta primera valoració del cas, la llei preveu un termini màxim de dos mesos d'observació perquè els equips estudiïn el cas i la junta acordi una proposta. Tots tres condemnats són a la presó de Can Brians des de finals de juny d'aquest any. Millet hi és per una pena 8 anys i 20 mesos, Montull de 6 anys i 8 mesos i Osàcar de 3 anys i 6 mesos pel cas Palau.

El cas Palau

El 23 de juliol del 2009, Els Mossos d'Esquadra van entrar al Palau de la Música en la investigació dels comptes de la institució. La sentència, 8 anys més tard, condemnava i confirmava el frau: Fèlix Millet i Jordi Montull, condemnats a 9 anys i 8 mesos de presó i a 7 anys i 6 mesos, respectivament. A més, multa per a Millet de 4.120.540 euros per blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda pública. I Montull, 2.998.284 euros. 

A més de la multa, Millet i Montull han de retornar els diners que es van quedar al Consorci del Palau de la Música, l'associació Orfeó Català i a la fundació Orfeó Català-Palau de la Música, en total 23 milions d'euros. També han de pagar a Hisenda 677.904 euros. I CDC va ser condemnada a pagar els guanys que va obtenir de tota l'espoliació, que estan valorats en 6.676.105 euros. El seu extresorer, Daniel Osàcar, ha estat condemnat a 4 anys i 5 mesos de presó i a una multa de 3.796.555 euros. 

La Generalitat es persona en la causa del 3%

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar l'11 d'agost al director del gabinet jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, que la Generalitat es personi en la causa del 3% per poder accedir a la instrucció del cas i al sumari. Aquest primer pas de comparèixer és del tot necessari perquè els serveis jurídics de la Generalitat puguin fer una anàlisi del material incorporat a la causa i avaluar si hi pot haver perjudici patrimonial a la Generalitat. 

La Generalitat s’ha de personar per conèixer el material i ho fa en qualitat d’acusació particular per si després de fer l’anàlisi es considerés que ha estat perjudicada. En el cas que, d’una anàlisi de les diligències practicades, se’n desprengui que hi ha hagut un perjudici per la Generalitat, es formularà escrit d’acusació.

 

Imatge principal: L'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet. / ACN