La Junta de Tractament de la presó de Brieva (Àvila) ha proposat la concessió del tercer grau per a Iñaki Urdangarin. La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries haurà de ratificar aquesta decisió en un termini de dos mesos, segons han confirmat a Europa Press fonts penitenciàries.

La Junta va adoptar aquesta decisió en una reunió la passada setmana per estudiar la revisió de grau d'Urdangarin, en la qual es va acordar demanar el tercer grau per un ajustat resultat de quatre vots a favor i tres en contra.

Del segon al tercer grau

La presó de Brieva havia de revisar aquest mes de juliol el règim de vida d'Urdangarin, que va ser classificat en segon grau des que va ingressar voluntàriament en aquesta presó de dones fa ara dos anys, per complir la condemna de cinc anys i deu mesos que li va imposar el Tribunal Suprem per corrupció en el 'cas Nóos'.

El tercer grau penitenciari és el pas previ per a la llibertat condicional. Fins ara, la Junta de Tractament de Brieva havia rebutjat la progressió de grau d'Urdangarin, que en aquest cas tindria autorització per anar a la presó només a dormir de dilluns a dijous, encara que previsiblement seria en un altre centre proper al domicili que fixi --fins ara, Vitòria-- perquè la presó d'Àvila no disposa de secció oberta.

Sortides per fer voluntariat

De moment, el cunyat del Rei gaudeix de sortides programades des de setembre per fer voluntariat i de permisos de sortida ordinaris. Aquests permisos són de 36 dies a l'any per als penats classificats en segon grau o de fins a 48 dies per als que estiguin en tercer grau o règim de semillibertat.

EuropaPress 3234160 inaki urdangarin llega trabajo voluntariado centro don orione

Iñaki Urdangarín arriba al seu treball|feina de voluntariat en el centre Senyor Orione. / Europa Press

El passat 1 d'abril, en plena crisi sanitària per la pandèmia de Covid-19, l'Audiència Provincial de Palma va revocar la decisió del Jutjat de Vigilància Penitenciària de Valladolid de flexibilitzar-li el segon grau o règim ordinari. Urdangarin volia acollir-se a l'article 100.2 per tenir permisos addicionals de sortida dos caps de setmana al mes.

Imatge principal: Iñaki Urdangarin surt del Centre Llar|Casa Senyor Orione després de realitzar el seu voluntariat, en Pozuelo de Alarcón (Madrid). / Europa Press