Aquests dilluns a la tarda han entrat a presó els tres últims alts càrrecs condemnats pel cas dels ERE a Andalusia. L'exconseller socialista d'Innovació Francisco Vallejo, condemnat a set anys i un dia de presó; l'exviceconseller d'Innovació Jesús María Rodríguez Román, condemnat a sis anys de presó i l'exdirector general d'IFA/IDEA Miguel Ángel Serrano, condemnat a una pena de sis anys, sis mesos i un dia de presó, han entrat la tarda d'aquest dilluns en la presó de Sevilla. Ho han fet en el darrer dels deu dies que la justícia els van donar a finals de desembre per ingressar al centre penitenciari corresponent per a complir les seves penes imposades per un delicte de malversació de finançament dels expedients de regulació d'ocupació (ERE) fraudulents i ajudes arbitràries a empreses.

Ja el matí d'aquest dilluns entrava a la presó l'exconseller d'Ocupació i Desenvolupament Tecnològic José Antonio Viera, qui abans també havia estat secretari general del PSOE de Sevilla i condemnat a set anys i un dia de presó. Aquest passat diumenge feia el mateix l'exconseller d'Ocupació Antonio Fernández per a complir la seva pena de set anys, onze mesos i un dia de presó per aquest mateix cas. Per altra banda, l'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo, condemnada a sis anys i dos dies de presó, va entrar al centre penitenciari de dones d'Alcalá de Guadaíra (Sevilla) dimecres passat, per començar a complir la seva pena.

Griñán espera la decisió d'un forense

L'expresident de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, va al·legar patir un càncer de pròstata per evitar entrar a presó. Així ho va comunicar la seva defensa el mateix dia que la justícia va sol·licitar el sue ingrés a presó arran de la sentència del cas dels ERE a Andalusia. Després que l'expresident de la Junta anunciés que patia aquesta malaltia, el tribunal va demanar a un forense que examinés la documentació mèdica aportada i fes un examen a Griñán per determinar si estava en condicions o no d'entrar a presó.

Anteriorment, la defensa de l'expresident andalús ja havia intentat que aquest no posés un peu a la presó. Per exemple, van presentar un recurs de súplica a la Secció Primera de l'Audiència, però aquesta el va desestimar. En canvi, l'exviceconseller d'Ocupació Agustín Barberá (també condemnat) va esgrimir motius de salut i l'Audiència va accedir a suspendre temporalment l'execució de la pena de presó. Això obre una porta d'esperança per la defensa de Griñán, qui està condemnat a sis anys i dos dies de presó i inhabilitació durant 15 anys pels delictes de malversació i prevaricació.