Igualtat de condicions. Sota aquesta premisa, The Guardian demana al seu editorial d'avui titulat "La visió de The Guardian sobre les eleccions de Catalunya: el desafiament del compromís" que s'alliberin els presos polítics per poder fer campanya per les eleccions del 21-D per tal que aquesta es desenvolupi "de manera lliure, legal i pacífica". I no només això. També exigeix que, sigui quin sigui el resultat, sigui respectat.
Tornant a apel·lar al diàleg com a una "bona opció", el diari britànic fa un repàs per tots els esdeveniments que han anat tenint lloc durant aquestes darreres setmanes com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola per part del president espanyol, Mariano Rajoy, i aprofita per advertir que el resultat dels comicis catalans "afectaran a tot Europa", motiu pel qual insisteix en què "els líders polítics empresonats haurien de ser alliberats per fer la campanya".
Ara bé. Aquest rotatiu avisa que "l'agitació política podria estar per venir" perquè, a més, "la batalla política ve amb una batalla legal". Una batalla legal que, segons veuen des d'allà, ha quedat restringida amb un 155 "més suau" pel ressò que van tenir les càrregues policials de l'1-O. I més suau perquè, a parer seu, i ignorant les noves restriccions imposades per la Junta Electoral Central als seus treballadors, s'han abstingut d'intervenir els mitjans públics.
Exili o vol de responsabilitat?
The Guardian també utilitza l'ocasió per posar damunt la taula que el "refugi" del president Carles Puigdemont i els quatre consellers a Brussel·les ha dividit els seus seguidors entre els que creuen que ha marxat a l'"exili forçat" i els que són de l'opinió que es tracta d'un "vol de la responsabilitat".
Això sí. A banda d'això, proven de fer entendre que "l'actitud de Madrid no és popular a Catalunya", però, tot i així, consideren que "l'opinió pública catalana està fragmentada i polaritzada, no unida, sobre quin camí cal s'ha de seguir".
Per tot plegat, subratllen que alguns volen celebrar un referèndum legal tot i que no volen la independència, mentre que els "radicals catalans parlen d'aspiracions històriques aixafades per Franco i que tornen a estar en perill". La realitat, però, és, a ulls seus, que "l'autonomia regional post-Franco de Catalunya ara necessita ser fermament restablerta i enfortida" i, precisament per això, sustenten que "les eleccions són una prova clau per a la democràcia catalana i espanyola".