El Tribunal de Comptes ha informat el Tribunal Suprem que els polítics independentistes empresonats i exiliats per l’1-O ja han dipositat la fiança de 4,1 milions d’euros fixada com a possible responsabilitat civil per les despeses del referèndum. D’aquesta manera, el Suprem fa un pas més en la tramitació de l’informe sobre els indults als polítics presos. No obstant, el Tribunal de Comptes ha informat també el Suprem que hi ha un altre procediment obert, encara sense quantitat fixada, sobre algunes despeses del Diplocat entre el 2011 i el 2017.
El 28 de gener passat es va fixar la liquidació provisional per les despeses i pagaments del referèndum de l’1 d’octubre, valorats en 4,14 milions d’euros, 3,9 en despeses i quasi 243.000 euros d’interessos. Aquest import, derivat de la responsabilitat civil que el Tribunal Suprem no va determinar en la seva sentència de l’1-O, s’ha fixat quan ha acabat la instrucció de la causa al Tribunal de Comptes. Durant el judici i la sentència s’haurà de fixar la quantitat definitiva. De moment els encausats ja van dipositar aquesta fiança de 4,14 milions el febrer passat.
El cas del Diplocat
D’altra banda, un cop tancada aquesta instrucció, el Tribunal de Comptes en va obrir una altra, encara en curs, en relació a les responsabilitats comptables que es poguessin derivar de l’acció exterior de la Generalitat a través del Diplocat. Aquest assumpte es deriva de l’informe de fiscalització fet pel Tribunal de Comptes sobre el destí final dels recursos assignats a l’execució de polítiques d’acció exterior de Catalunya entre el 2011 i el 2017. Quan conclogui aquesta instrucció, el tribunal dictarà una acta de liquidació provisional complementària a la del 28 de gener per tal d’investigar els fets que no coincideixin amb la primera investigació.
El Suprem va demanar l’1 de març passat si els polítics independentistes havien dipositat els 4,1 milions d'euros. Ho va fer a instàncies de l'Advocacia de l'Estat, que ha demanat tenir accés a aquesta informació abans de presentar el seu informe al Suprem sobre la petició d'indult.
El camí cap a l'indult
La petició d'aquest informe allarga el procés per a la concessió —o no— dels indults. El Suprem no pot emetre el seu propi informe sense tenir primer el criteri de totes les parts. La Fiscalia ja s'hi ha pronunciat en contra, i tota la tramitació es troba a l'espera del document que presenti l'Advocacia de l'Estat. L'informe del Suprem és preceptiu, però no vinculant, i quan acabi tot el procés serà el Consell de Ministres qui adopti la decisió que consideri més oportuna.
En concret, la sala segona del Suprem havia demanat a la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes que li remetés les actuacions prèvies i altres procediments d'exigència de responsabilitat comptable que tingui en tramitació amb motiu de l'1-O. Volia que li enviés les liquidacions provisionals, i en particular la del 28 de gener del 2020 per acreditar si han fet efectiu el pagament de 4,1 milions d'euros que li va reclamar el 28 de gener del 2020.