Ha estat un gir inesperat. El Tribunal Suprem ha decidit canviar el criteri establert fins ara i ha acceptat revisar la concessió dels indults als presos polítics independentistes. Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn van sortir de la presó l'estiu del 2021 després que el govern espanyol decidís anul·lar les seves penes per sedició i malversació. Però l'alt tribunal ha acordat aquest dimarts estimar els recursos de reposició interposats per PP, Vox, Ciutadans i Convivència Cívica Catalana contra la decisió del mateix tribunal de rebutjar-ne la legitimació activa per recórrer les mesures de gràcia atorgades per l'executiu estatal de Pedro Sánchez. Després de conèixer la notícia, els presos polítics han sortit públicament a plantar cara amb "convicció" a la revisió dels indults.
El successor de Jordi Cuixart al capdavant d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha recordat que "sabem quines són les prioritats del regne d'Espanya i tot el que els seus poders estan disposats a vulnerar per protegir-les". "A Òmnium no vam lluitar per sortir de la presó sinó per enfortir la lluita per la independència. I faci el que faci el TS, això és el que ens ocupa", ha afegit.
Qui fou presidenta del Parlament durant el referèndum de l'1-O, Carme Forcadell, ho té molt clar: "La repressió continua, la nostra lluita també". "Res no ens aturarà. Som lluitadores que no ens cansem, no defallim i no ens rendim fins a aconseguir el nostre objectiu: la llibertat de Catalunya", ha manifestat Forcadell a les xarxes socials.
El vicepresident del Govern l'any 2017, Oriol Junqueras, ha recordat que de la presó van sortir "més forts i més convençuts que mai". "I així ens mantindrem, per moltes vegades que ens amenaceu de tornar-hi", ha avisat amb un missatge de Twitter. "La repressió de l'estat espanyol continua, però nosaltres no pararem, fins a la victòria definitiva", ha conclòs.
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència durant el referèndum del 2017, Raül Romeva, ja ho havia dit abans: "Els indults no eren la fi de res, la repressió de l'estat espanyol continua, però només ens referma". "Ens intenten atemorir i fer callar amb els seus tribunals, però seguirem lluitant per la llibertat del nostre país. Un país d'oportunitats i democràtic", ha avisat.
La consellera de Treball, Afers Socials i Família durant l'1-O, Dolors Bassa, ha demanat "PROU judicialització de la política i politització de la justícia". "Nosaltres defensem l'amnistia i el dret a l'autodeterminació, malgrat les amenaces i les revenges d'alguns", ha assenyalat.
El conseller de la Presidència del Govern de Carles Puigdemont, Jordi Turull, ha advertit a la justícia espanyola que "segueixen essent més fortes les conviccions i el compromís que les seves injustícies". "Seguim!", ha exclamat. Finalment, ha exposat les possibles solucions al conflicte: "Independència o independència".
Qui fou conseller de Territori i Sostenibilitat quan es va celebrar el referèndum de l'1-O, Josep Rull, ha respost a la notícia sobre la revisió dels indults amb un fragment del poema Invictus de William Ernest Henley: "(...) Però malgrat tot, l'amenaça dels anys em troba i em trobarà sense por. Tant se val com d'estreta sigui la porta, com de carregada de càstigs la sentència. Soc l'amo del meu destí: soc el capità de la meva ànima". Després, ha comparat les dues notícies judicials del dia: "Tribunal de Justícia de la Unió Europa, JUSTÍCIA. Tribunal Suprem del Regne d'Espanya. VENJANÇA". Rull ha fet així referència al fet que el TJUE ha retornat la immunitat als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.
A la conversa s'ha sumat el president de l'1-O, Carles Puigdemont, que ha recuperat la decisió del TJUE per criticar la "lògica de venjança (del TS) el dia que pateixen un revés al front europeu". "Més clar, l'aigua. La repressió és un monòleg que s'alimenta de la nostra falta d'unitat i del miratge del diàleg", ha dit Puigdemont, aprofitant la situació per criticar la taula de diàleg.
De moment, ni Sànchez ni Forn han dit res al respecte i guarden silenci sobre el gir inesperat del Suprem. L'alt tribunal ha comunicat aquest dimarts que "la secció cinquena de la sala tercera contenciosa administrativa ha decidit per majoria de 3 a 2 estimar els recursos de reposició interposats contra les actuacions de la sala que van inadmetre els recursos contenciosos administratius presentats contra els reials decrets pels quals van ser indultats nou condemnats a la causa del procés. La Sala estima tots els recursos excepte l'interposat per l'entitat Pro Patrimonium Sijena i Jerusalem, que es rebutja per unanimitat".