El 9 de juliol proper venç el termini màxim de sis mesos per revisar la classificació dels nou presos sentenciats en els judici del procés, la qual cosa vol dir que els presos polítics han d’afrontar en els propers dies la primera revisió de la seva classificació penitenciària, que els permetrà optar al tercer grau, ja que ara estan classificats en segon grau.
L'11 de desembre de l'any passat les juntes de tractament de les presons catalanes on compleixen condemna Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, van classificar-los a tots nou en segon grau, que actualment ha estat flexibilitzat amb l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que els permet sortir diverses hores a el dia a treballar, tenir cura de familiars o exercir voluntariat.
De fet, va ser el 9 de gener passat quan el servei de classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la conselleria de Justícia, en mans d'ERC, va acceptar el segon grau, un fet que, segons recorda Efe, va provocar malestar en alguns dels presos de JxCAT, que es van queixar per no obtenir el tercer grau, tot i que no van recórrer.
Sis mesos de termini
D'aquesta manera el 9 de juliol hauran transcorregut els sis mesos que fixa com a màxim el reglament penitenciari, l'equip de classificació dels presos, format per psicòlegs, educadors, treballadors socials i juristes, revisarà cada cas individualment per plantejar, si així ho considera oportú, un canvi en el règim penitenciari.
En el cas que la junta de tractament decideixi mantenir el segon grau, els interns tindrien un mes per recórrer davant el servei de classificació de Mesures Penals, posteriorment davant el jutge de vigilància penitenciària i finalment davant el tribunal sentenciador, en aquest cas al Suprem.
Si la junta de tractament proposés el tercer grau per algun dels presos del procés i la secretaria de Mesures Penals ho avalés, aquesta decisió es podria recórrer també davant el jutjat de vigilància penitenciària i després davant el tribunal sentenciador.
D’aplicació immediata
No obstant això, un cop avalat per la secretaria de Mesures Penals -que només revoca el 5% de les propostes de les Juntes-, el tercer grau seria d'aplicació immediata, encara que fos recorregut -com passa amb l'aplicació de l'article 100.2-, fins que hi hagués una resolució judicial.
A l'hora de prendre la seva decisió, la junta de tractament de cada presó valorarà l'evolució de l'intern, la seva actitud en el centre i, si ha tingut permisos -en el cas dels Jordis- o ha sortit de presó a treballar o fer voluntariat -tots ells en aplicació de 100.2-, quin ha estat el seu grau de compliment.
La durada de la pena, el temps de compliment -malgrat que no hi ha cap límit temporal- i altres variables, com els factors de risc que entorpeixin la reinserció o tenir una vida allunyada del delicte, així com la personalitat de l'intern, el seu suport social i familiar i la seva inserció laboral, són elements que es tenen en compte a l'hora de determinar si es concedeix el tercer grau.
En la sentència, el Suprem no va fer cas de la petició de la Fiscalia de que els presos polítics no poguessin accedir a al tercer grau fins a complir la meitat de la seva pena, de manera que ara res no impedeix que el tinguin.
Evolució dinàmica
El tercer grau -concedit actualment a 1.784 dels 7.900 presos a Catalunya- és d'evolució dinàmica un cop atorgat, de manera que la situació de cada intern pot anar variant, en funció de les hores en què vagi a treballar o a realitzar activitats en el marc del seu programa de reinserció.
Malgrat que no hi ha un model estàndard sobre el tercer grau -ja que s'adequa a la situació de cada intern-, els presos que compleixen condemna en semi-llibertat acostumen a anar a dormir a la presó o als centres oberts un mínim de vuit hores cada nit, de dilluns a divendres, i passen els caps de setmana a casa.