L'escàndol dels cartells insultants contra els germans Maragall i els malalts d'Alzheimer, al qual ara s'ha sumat l'afer del ninot de Junqueras penjat d'un pont a Sant Vicenç dels Horts, continua generant malestar intern a ERC. Tant és així que aquest dijous un grup de militants, entre els quals l'exdiputat Joan Tardà, han escrit una carta a la secretària general de l'organització, Marta Rovira, perquè se celebri un Consell Nacional urgent i centrat a abordar aquesta qüestió. Així ho ha anunciat el mateix Tardà a través d'un missatge a X: "Com a membre del Consell Nacional d'ERC he signat conjuntament amb altres consellers del Baix Llobregat una carta a Marta Rovira reclamant una sessió extraordinària del Consell Nacional per tractar l'afer Maragall". ERC té previst un Consell Nacional en una data llunyana: el 30 de novembre. Tardà no inclou en el seu missatge l'atac de falsa bandera contra el mateix Junqueras, ja que de fet el partit no l'ha reconegut fins ara. Sobre els cartells insultants contra els Maragall, que han provocat un daltabaix al partit i una notable commoció social, els signants de la carta, diu Tardà, volen "ajudar en el que calgui per no demorar la veritat i depurar responsabilitats".

 

Una crisi no resolta en el pitjor moment

Fins ara, el partit ha fet una investigació interna, que va concloure de pressa amb unes conclusions que van implicar l'obertura d'expedients sancionadors a quatre militants: dos van ser suspesos (el militant de l'Anoia que es considera promotor dels cartells) i l'exdirector de comunicació Tolo Moya; l'exviceconseller Sergi Sabrià, i l'exvicesecretari de comunicació del partit, Marc Colomer. Els darrers dies s'ha obert una guerra entre la cúpula d'ERC i Moya, que acusa el partit de fer-lo servir com a cap de turc, mentre que el partit l'ha denunciat per presumptament haver filtrat la gravació d'unes converses. Mentrestant, Sabrià també va presentar la seva dimissió, tot i que després de la patacada electoral ja havia anunciat que es retiraria de la política. Dins d'ERC hi ha qui considera que aquesta crisi s'ha tancat en fals i que cal abordar de forma més clara l'assumpte, que ja ha acabat provocant la sortida del partit d'Ernest Maragall, descontent amb com s'ha gestionat la situació.

Aquesta crisi agafa ERC en un moment delicat, quan ha de tancar les negociacions amb el PSC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat, fet que, si es concreta, coincidirà també amb el retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont. Aquesta setmana s'han produït noves revelacions sobre l'escàndol dels cartells contra els Maragall, amb declaracions en exclusiva que ha fet a ElNacional.cat en Pau, un dels executors de l'atac de l'Alzheimer, que han fet més gran la indignació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!