Els comptes suïssos del rei emèrit segueixen aixecant polseguera i arrossegant a tots aquells que es trobaven al voltant. La llista d'investigats s'amplia per acollir a Yves Mirabaud, president del banc Mirabaud & Cie, on es va ingressar la donació de 65 milions d'euros provinents d'Aràbia Saudita a un compte del qual era beneficiari Joan Carles I. Segons informa El País, el fiscal suís que investiga els comptes vinculats a l'antic cap d'Estat espanyol ha posat a Mirabaud sota sospita per incomplir el seu deure d’informar d'aquest ingrés sospitós al compte de l'emèrit al Money Laundering Reporting Office Switzerland (MROS), l'organisme suís per combatre el blanqueig de capital. 

Des del principi de la investigació el fiscal va comunicar als responsables del banc que Mirabaud & Cie, com entitat jurídica, compareixeria en qualitat d'investigat per un presumpte delicte agreujat de blanqueig de capital. Ara, la investigació es diversifica sobre els antics homes forts del banc que, segons sospita la Fiscalia, podrien haver mirat cap a una altra banda davant de les operacions sospitoses del rei emèrit. 

De testimoni a investigat

Mirabaud ha acabat a la llista d'investigats després que la Fiscalia tornés a prendre declaració als principals actors implicats en el cas. El president del banc havia prestat declaració sobre el cas, però ara passa estar sota la lupa del fiscal suís. De les declaracions de Mirabaud es deduïa que ni el departament de compliment de l'entitat, que vetlla per la reputació de la institució, ni el departament jurídic, coneixien que darrere del compte d'una societat panamenya s'amagava Joan Carles I. 

Segons va declarar el mateix Mirabaud davant del fiscal, només els membres del Consell d'Associats de l'entitat coneixien que el beneficiari final del compte era Joan Carles I. "L'única raó per la qual es decideix mantenir la confidencialitat en el si del banc del nom d'aquell beneficiari era la següent: es tractava d'evitar una dispersió massa àmplia entre els empleats amb la intenció de mantenir la discreció", va assegurar el banquer, segons recull El País

En altres paraules, hi havia persones de l'entitat bancària que sí que sabien que el rei emèrit es trobava darrere d'un compte que rebia transaccions sospitoses. Davant d'això el fiscal va preguntar si algú del Consell va posar en dubte la legalitat de la donació d'Aràbia Saudita, al que Mirabaud es va limitar a respondre: "No recordo que hàgim demanat informació als assessors jurídics per saber si la seva condició de rei d'Espanya li permetia rebre aquests fons".

La sorprenent "manca d'interès" del president, qui va presidir el comitè antiblanqueig del banc entre el 2003 i el 2013, per esbrinar la legalitat del compte vinculat al Joan Carles I segueix la tònica general de l'entitat financera. El fiscal ha pogut acreditar que ningú del banc va exigir que es declarés a la Hisenda espanyola els 65 milions d'euros.

Pare i fill

El compte en disputa en aquesta investigació pertanyia a la societat panamenya Lucum. Darrere de la pantalla d'aquesta societat el principal beneficiari era Joan Carles I i el segon beneficiari era Felip VI. Des de la Casa Reial es va assegurar que l'actual cap de l'Estat desconeixia la seva presència en els estatuts d'aquesta societat, segon recull El País

 

Imatge principal: El rei emèrit Joan Carles I en un acte l'any 2014 / ACN