La direcció d'Esquerra Republicana, encapçalada per la seva secretària general, Marta Rovira, ja ha dit la seva sobre una possible investidura del líder del PSC, Salvador Illa. Els republicans han anunciat aquest dilluns un preacord, que haurà de votar la seva militància en les pròximes hores. Amb tot, no s'han fet esperar les primeres reaccions entre els partidaris del 'no' i els partidaris del 'sí'. En canvi, qui encara no ha dit la seva és l'expresident Oriol Junqueras, que tornarà a optar al lideratge del partit en el Congrés Nacional del pròxim 30 de novembre. 

Per això, la portaveu dels republicans al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta, ha demanat a Junqueras que es pronunciï sobre aquest preacord: "Esperem que tant Junqueras, per la figura que és dins del partit, com la resta de la militància sàpiguen valorar la importància de l'acord", ha dit en una entrevista a El Món a Rac 1. En aquesta línia, també s'hi ha pronunciat l'exalcalde de Tarragona entre els anys 2019 i 2023, Pau Ricomà. “Sé què votaré i els companys d’ERC Tarragona també ho saben. No veig que ho hagi d’explicar aquí abans de la consulta vinculant. Però hi ha una opinió que hauríem de conèixer abans de la consulta, per moltes raons. Oriol Junqueras seria bo saber què votaràs”, ha dit l'exbatlle tarragoní.

Els crítics a l'actual direcció, el col·lectiu del Primer d'Octubre, també ha demanat a Oriol Junqueras que es posicioni. Ho ha fet el seu portaveu, Xavier Martínez-Gil, a través d'una piulada: "Heu escoltat el silenci d'Oriol Junqueras davant la proposta de pacte per investir Illa? Jo sí!". A més, també ha pressionat en aquest sentit l'històric militant dels republicans, Joan Puig, que ha dit que, si Junqueras es pronuncia en contra d'aquest acord, guanyaria el congrés del novembre "sense baixar de l'autobús". 

Diferències internes

Les diferències internes entre dirigents republicans es van fer notar en la reunió de l'executiva d'aquest dilluns, que va durar gairebé 9 hores i que va acabar amb l'anunci d'un preacord per part de la portaveu dels republicans, Raquel Sans, que va sortir al faristol de la seu del partit amb tota la plana major de la direcció darrere seu. Qui clarament s'ha mostrat més contundent contra la investidura de Salvador Illa és la diputada al Congrés, Pilar Vallugera, que fins i tot ha promogut el hashatg #noambelmeuvot. En tot cas, la decisió sobre si donar llum verda a una investidura de Salvador Illa l'acabarà prenent la militància dels republicans, en un clima de tensió in crescendo.

En què consisteix l'acord? 

Segons l'executiva dels republicans, l'acord per investir Salvador Illa inclou un "concert econòmic solidari" amb el qual passaria a recaptar el 100% dels impostos de forma progressiva i sortir del règim comú a través d'una modificació de la LOFCA.  També contempla una Convenció per a la resolució del conflicte polític (presidida per ERC) i un Departament de llengua catalana a la Generalitat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!