ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Hi ha reaccions que encara no s'han produït. Podem pressiona perquè el govern espanyol confisqui tots els béns dels oligarques russos en el país i fer servir aquests recursos econòmics per a l'ajuda humanitària al poble ucraïnès. És a dir, la formació morada proposa que la confiscació s'utilitzi per donar suport a Ucraïna o per iniciatives d'acollida de refugiats en territori espanyol. Alhora, reclamen "revocar immediatament" tots els visats atorgats per l'estat espanyol als multimilionaris russos i obtinguts per via extraordinària, a conseqüència de les seves inversions, immobiliàries i d'altre tipus. Així consta en el document estratègic per a un nou escut social i verd en resposta a les conseqüències socioeconòmiques de la invasió russa d'Ucraïna, que reuneix tot un seguit de propostes de Podem en matèria econòmica, social i fiscal.

El text plasma com la formació morada reafirma que l'estat espanyol ha de liderar els esforços per assolir un alto el foc i per "trobar una sortida pacífica i negociada al conflicte", que ha de venir de la mediació internacional. També remarca que el país ha de ser referent en l'acollida de les persones que fugen de la guerra, tot reforçant els sistemes d'asil i les "garanties de drets en la frontera", en virtut de l'activació de la directiva comunitària de protecció internacional especial. Paral·lelament, sol·licita la regularització de totes les persones ucraïneses, com ja ha promès l'executiu estatal. Una regularització que s'ha d'estendre a totes les persones migrades en aquesta situació: "Un cop s'ha admès que és possible portar a terme aquest procés per a 100.000 veïns ucraïnesos, no seria sostenible ni èticament ni moral no fer el mateix amb la resta de persones que viuen i treballen amb nosaltres en situació irregular".

Contra la involució democràtica

Per una altra banda, el document incideix en el fet que aquest conflicte bèl·lic té les seves "derivades polítiques" i aprecia "plantejaments reaccionaris" del que denomina "bloc reaccionari". Un bloc que "veu la guerra com una oportunitat per a la involució democràtica". Davant d'això, fa una crida a completar l'agenda de "profundització democràtica" amb avenços de drets i llibertats, quelcom pel qual és necessària la renovació immediata del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), portar a terme la derogació dels aspectes més lesius de la Llei de Seguretat Ciutadana (la llei mordassa) i aprovar la despenalització dels anomenats delictes d'opinió. Per això caldria una reforma del Codi Penal com les injúries a la corona o les ofenses als sentiments religiosos.

Tornant a l'apartat de les represàlies contra oligarques russos (com les que proposa Podem), cal esmentar que la Unió Europea vigilarà "de molt a prop" que no s'esquivin les sancions imposades contra Rússia. Així ho ha indicat aquest dilluns la Comissió Europea, que està "preparada per reaccionar" si detecta que les restriccions econòmiques s'han eludit i que augmentarà la "pressió" sobre Moscou amb un nou paquet de mesures restrictives que espera acordar aquest mateix dilluns. "També des del costat de la UE monitorarem de molt a prop la implementació de les sancions. Estem creant una estructura específica per tractar amb la implementació de les sancions en el bloc comunitari i la seva possible elusió", ha dit el vicepresident comunitari Valdis Dombrovskis. En aquest sentit, ha indicat que la UE ja ha tancat alguns aspectes que encara estaven oberts, "com el possible ús de criptoactius" per eludir les sancions financeres. 

 

Imatge principal: L'empresari rus Mikhaïl Fridman, exconseller de LetterOne (el grup propietari dels supermercats Dia) / Europa Press