Un diputat lapó del partit de centre al Parlament finlandès, Mikko Kärnä, ha presentat cinc preguntes sobre la destitució del cònsol de Finlàndia, Albert Ginjaume, al govern del país. El cònsol serà destituït el 28 de febrer arran de les pressions del Ministeri d'Exteriors damunt de la diplomàcia finlandesa després que Ginjaume, que és també secretari general del cos consular català, convidés la presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, a un dinar amb els cònsols acreditats a Barcelona.
Kärnä pregunta si el govern finlandès creu que el Ministeri d'Exteriors espanyol ha actuat correctament acomiadant Ginjaume i què pensa fer per "premiar els seus serveis excel·lents".
En segon lloc, també pregunta per un amenaçador e-mail que el diputat va rebre de part de l'ambaixador espanyol a Finlàndia. "Si un dia teniu un problema de seguretat i necessiteu la solidaritat dels socis europeus, aneu-la a buscar a Catalunya", li deia l'ambaixador Manuel Cámara. Arran d'això, planteja al Ministeri d'Exteriors finlandès que consideri si el personal diplomàtic espanyol "gaudeix de la confiança de l'Estat" i si preveu fer alguna actuació al respecte.
Per últim, proposa al govern debatre sobre la "situació dels drets humans a Espanya" i sobre quines mesures es podrien adoptar per "restaurar els valors fonamentals" de la Unió Europea en la política interior espanyola.
A continuació, les preguntes literals que ha presentat Kärnä:
"Espanya avança cap al totalitarisme"
Al text enviat al president del Parlament finlandès, Kärnä assegura que l'acció d'Espanya per aconseguir aquesta destitució és "excepcional" i té a veure amb el procés d'independència de Catalunya. "Espanya no ha precisat cap motiu concret per demanar la destitució", explica el diputat, recordant un possible vincle amb la invitació de Conesa al sopar diplomàtic. Per això, qualifica la decisió d'"irracional", ja que el govern finlandès no tenia cap queixa sobre la seva feina.
El diputat denuncia una evolució d'Espanya cap al "totalitarisme", en referència a la repressió contra l'independentisme, l'empresonament de polítics i la limitació de la llibertat d'expressió. També critica el fet que el govern espanyol cregui que pot escollir quins diplomàtics resideixen al país i veu "difícil d'entendre" que Espanya sigui una de les democràcies occidentals i membre de la UE.