Show, fake, teatre, pirotècnia fiscal, covardia, ficció, simulacre... Són alguns dels conceptes-retret que han disparat a Quim Torra i Pere Aragonès els diputats de l'oposició des del faristol de l'hemicicle del Parlament durant la compareixença del president i el conseller d'Economia per vendre els pressupostos.
Tots sense excepció han carregat contra l'executiu JxCat-ERC per "no haver-se atrevit a presentar els comptes" pel procediment oficial. I és que, cosa gens habitual, el Govern ha fet públic un esborrany de pressupostos, però sense haver-los aprovat al seu consell executiu ni tampoc registrar-los al Parlament -amb la famosa foto del conseller de torn entregant el pen drive amb els números al president de la cambra-.
Des de la CUP a Cs acusen Torra i Aragonès de "no creure's els números que estan presentant" -en paraules de Cs i del PSC- i de "traslladar la imatge de no voler aprovar pressupostos" -segons els comuns i la CUP-. El premi a la frase de la tarda, això sí, se l'endú Santi Rodríguez, del PP: "els pressupostos, com la República, no existeixen".
Pressió per una moció de censura
Ara bé, malgrat la coincidència en el traç gruixut, a l'hora de desgranar el discurs hi ha hagut matisos. PSC, PP i Cs consideren que el Govern està acabat i ha de plegar veles. L'hi ha dit al matí Iceta a Torra i l'hi ha repetit a la tarda, que si no es veu amb cor de governar, plegui. I ha posat els exemples de Pedro Sánchez, que va convocar eleccions quan li van tombar els pressupostos i de Carles Puigdemont, que va sotmetre's a una qüestió de confiança quan van fracassar els números de Junqueras.
El PP, que només té quatre diputats, ha alçat la bandera perquè a tothom li quedés clar que "estaríem encantats de votar a favor d'una moció de censura". Ningú no ho dubtava. El seu problema és que amb la seva escassa representació al Parlament no tenen cap opció de prendre la iniciativa i necessiten convèncer algun altre grup.
Més difícil que arrencar un queixal
Els qui més han volgut entrar al detall de les partides pressupostàries que ha explicat Aragonès són els comuns, i amb menys entusiasme, el PSC i la CUP. Des de Catalunya En Comú han criticat que des de finals d'octubre que s'han mostrat oberts a negociar i que el Govern ha trigat tres mesos en concretar la seva oferta, "ha costat més que arrencar un queixal", s'ha lamentat David Cid.
Tant els comuns, com els socialistes i la CUP han posat en dubte que siguin els pressupostos més socials de la història, perquè, diuen, manca inversió per acabar amb les llistes d'espera, rebaixar les taxes universitàries, invertir en escoles bressol o oferir més llits a residències. Tots tres grups aposten per una reforma fiscal més valenta.
No faran un Pedro Sánchez
JxCat i ERC han deixat clar que no pensen iniciar el tràmit parlamentari -oficial- per aprovar els pressupostos si no tenen garantit un mínim suport, per responsabilitat. És a dir, el contrari del que ha fet Pedro Sánchez.