'No hi ha carn sense os ni peix sense espines' o, cosa que és el mateix, 'qui alguna cosa vol, alguna cosa li costa', i si no que li diguin a la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Els líders dels grups del Partit Popular Europeu (PPE), els socialdemòcrates i els liberals al Parlament Europeu van desencallar aquest dimecres a la tarda l’aprovació de l’equip de comissaris de la nova Comissió, després de dies de tensió pel rebuig del PP espanyol a la candidata a vicepresidenta, Teresa Ribera. Finalment, els tres grups han avalat tots els candidats a comissaris, inclosa Ribera, i han admès també l’hongarès Olivér Várhelyi, del partit ultra de Viktor Orbán. Tornem a les frases fetes perquè el de Ribera és l'exemple clar que a vegades, en política, cal empassar-se algun gripau, i per aquí van les portades d'aquest dijous. "El PSOE salva Ribera a Brussel·les a costa del seu discurs contra la ultradreta", titula l'ABC. Els socialistes han aconseguit l'objectiu però han hagut de cedir: després de l’escalada de la tensió en els últims dies, el PP europeu ha accedit finalment a votar a favor de Ribera. A canvi, els socialdemòcrates i els liberals han hagut d’aixecar els seus vetos i donar llum verda al candidat de Giorgia Meloni, l’ultradretà Raffaele Fitto, i al comissari d’extrema dreta d’Orbán. Precisament a això es refereix el diari, a les cessions que han hagut d'acceptar els socialistes.

En la mateixa línia s'expressa La Razón tot i que el to és molt més dur (i pot arribar a confondre si no es llegeix tota la informació): "El PSOE dona suport a la UE als candidats de Meloni i Orbán i salva Ribera". Ara bé, si d'empassar-se gripaus es tracta, que li diguin al president del PP a Espanya, Alberto Núñez Feijóo: "Els populars europeus donen suport a Ribera tot i el veto de Feijóo", titula El País. Malgrat que el PP espanyol ha pressionat en els últims dies perquè els seus companys de partit europeus fessin caure Ribera, aquest dimecres el PPE va acordar donar llum verda a la socialista, juntament amb la resta de vicepresidents executius que estaven pendents d’aprovar. Pel que fa a l’exigència que Ribera dimiteixi si és imputada per la gestió de les inundacions al País Valencià, Manfred Weber (el líder dels populars a Europa) ha defensat que la voluntat dels populars és “garantir que la nova Comissió pugui complir”. 

Finalment, a El Mundo, mateixa protagonista però diferent tema; el diari se centra en la gestió de la DANA. Aquest dimecres, la vicepresidenta tercera del govern espanyol es va defensar de les crítiques del PP i va reivindicar la gestió que ha fet de la DANA que ha devastat el País Valencià. "Aquests dies hem escoltat comentaris, en alguns casos de persones amb responsabilitat pública, que no ajuden res, al revés, dificulten una anàlisi correcta del que ha passat i una resposta ràpida per estar preparats al que pugui venir. No vivim en un estat fallit, vivim en un estat de dret amb uns serveis públics que funcionen", va dir en una compareixença al Congrés. Tot i el seu discurs d'ahir, i tot i que el seu ministeri ha fet públic el minut a minut de la gestió de la DANA i els intents de contactar amb el president valencià, el citat mitjà carrega contra la ministra i titula: "Ribera oculta que va aturar obres al Poyo per 'problemes ambientals'". El barranc del Poyo es va convertir el 29 d'octubre a l'epicentre de la tragèdia i el diari explica que el setembre de 2021, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) va presentar els seus plans per a la gestió del risc d'inundacions a diferents enclavaments amb anàlisi del cost-benefici. Segons afirma el diari, el projecte d'adequació del Poyo es va paralitzar per "manca de disponibilitat pressupostària i problemes ambientals". Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?

El País
El País
ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!