“Jo donaria suport a la celebració d’un referèndum, però està clar que a Espanya existeix un marc legal i que, per tant, aquest s’hauria d’acordar amb l’Estat”. Així ho ha assegurat a El Nacional el candidat a les primàries de Ciutadans Daniel Granados, que considera que la formació ha de reivindicar un espai propi i diferenciar-se del PP.
La posició de la cúpula de Ciutadans respecte a l’independentisme ha generat esquerdes internes. Així s'ha evidenciat en el procés de primàries en què es troba immersa la formació, on l’actual líder de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas, i tres altres candidats es disputen el lideratge del partit. Tot i que s’enfronten a una batalla gairebé perduda, ja que la direcció ha explicitat el seu suport a la mà dreta d’Albert Rivera, els candidats alternatius pretenen donar “un toc d’atenció” a la direcció i li demanen una línia d’actuació menys dura amb el sobiranisme. Fins i tot, un d’ells proposa celebrar un referèndum a Catalunya per decidir sobre la independència.
Propostes com les de Granados contradiuen frontalment la línia adoptada fins ara pel partit, que considera que la sobirania resideix únicament en la nació espanyola i que, per tant, Catalunya no té potestat per convocar un referèndum d’independència. La proposta de Granados, en canvi, coincideix amb el 80% de catalans que estan a favor del dret a decidir, donin o no suport a la independència i independentment del color del partit amb què s’identifiquin.
“Jo vull poder decidir de tot”, des de la independència de Catalunya fins a l’impost de begudes ensucrades, assegura Granados. En aquest marc, reivindica la transparència dels governs i demana que aquests dotin els ciutadans de dades reals sobre les quals poder prendre les decisions.
Concert econòmic per a Catalunya
Per la seva banda, el candidat Jordi González també discrepa amb la posició oficial del partit en relació a les propostes per a Catalunya i aposta per un concert econòmic com el del País Basc. González planteja disposar d’una Hisenda catalana pròpia que permeti autogestionar els recursos. “Tractar Catalunya com una comunitat diferenciada ens permetria evolucionar i arribar a un punt de trobada entre els independentistes i els no independentistes”, ha assegurat a El Nacional.
González defensa que Catalunya no és una nació però sí que reconeix que té certes particularitats històriques i culturals que la diferencien de la resta de comunitats autònomes. Aquesta posició dista també de la línia oficial del partit, que reclama paritat de condicions entre tots els territoris d’Espanya, sense diferenciar-ne cap.
El també candidat a les primàries Sergio Querol basa la seva candidatura a reforçar l’eix econòmic del partit. En referència a les propostes per a Catalunya, dóna suport a les línies generals de Ciutadans però critica “les formes”. El candidat apel·la a fer ús del “seny català”, un valor reivindicat per l’antiga Convergència, i proposa entendre els arguments dels sobiranistes i no fer “un atac frontal, com està fent la direcció”.
Les crítiques a la direcció
Amb tot, els candidats assumeixen que no tenen possibilitats reals de liderar el partit. La direcció d'Albert Rivera i la cúpula del partit a Catalunya ja van anunciar el seu suport a Arrimadas, diputada per Ciutadans des del 2012 i al capdavant del partit a Catalunya des de fa pràcticament dos anys. L’actual líder de la formació taronja compta amb un gran reconeixement davant uns candidats pràcticament desconeguts pel partit.
Tot i això, els candidats han volgut presentar les respectives candidatures per donar un “toc d’atenció” a la direcció. Independentment de l’àmbit català, González considera que la formació “ha perdut força” d’ençà que va arribar al Congrés dels Diputats.
Granados lamenta els canvis que ha patit el partit en els últims temps, evidenciats en l’assemblea general de la formació, en què van prescindir de l’etiqueta socialdemòcrata i es van definir com a liberals. Querol considera que el partit s’ha instal·lat en el debat sobre “el monotema” i ha oblidat fer propostes en matèries econòmiques o socials.
El procés de primàries
El procés de votació a les primàries es va iniciar aquest dimecres a les 23 hores i s'allargarà fins al divendres a la mateixa hora. Aquest dissabte s’oficialitzaran els resultats i el diumenge es presentarà la candidatura guanyadora que, amb pràctica seguretat, serà la d’Arrimadas.
“Si la cúpula del partit aposta per una carta segura, com és Arrimadas, és difícil per a la resta de candidats captar els suports necessaris”, assegura González. Tot i això, els candidats valoren positivament que les primàries siguin obertes i permetin presentar-se a qualsevol afiliat al corrent de pagament, sense requerir avals.
“Si es demanés un cert nombre d’avals, només podrien concórrer a les primàries membres de la cúpula del partit. D’aquesta manera, tothom que tingui propostes per aportar s’hi pot presentar”, afegeix.