Al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, se li giren feina i balls, després que els precandidats a la secretaria general del PSOE, Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López, hagin decidit extremar l'ofensiva per guanyar a Catalunya. Tots tres hi coincidiran durant el procés per a la recollida d'avals –que va començar el 20 d'abril i culminarà el 4 de maig– per exhibir el seu projecte territorial: Sánchez, l'aposta plurinacional sense dret a decidir; Díaz, la Declaració de Granada (2013), on el partit assumeix el federalisme; i López, un nou Estatut d'autonomia.

L'exsecretari general socialista va arribar dissabte 22 d'abril a Barcelona per nodrir el relat del candidat de més proximitat per a la militància. Va participar en un acte acompanyat dels seus afins, l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i l'exalcalde barceloní, Jordi Hereu, i més tard, va córrer en una cursa nocturna a la Festa Major de l'Hospitalet. També va fer un acte el mateix dia de Sant Jordi a Barcelona, i un viatge a Girona. En endavant, comptarà amb el suport dels diputats Adriana Lastra, Odón Elorza i l'exministre Josep Borrell.

La qüestió és que el socialista se sent fort al feu del PSC. Primer, per la resistència entre les bases catalanes amb el "no és no" a investir Mariano Rajoy, cosa que el va defenestrar a Ferraz –i va ser el detonant de la crisi que es pretén tancar amb les primàries–. El moment li és propici, ara que els casos de corrupció assetgen el Partit Popular. El segon element que reconforta l'exdirigent és l'aposta plurinacional de la Constitució, però sense dret a decidir, ara que vol avenir-se a pactar amb Podemos. 

Sánchez vol reformar la Carta Magna en sentit federal, mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del "poble espanyol", però "perfeccionant" l'article 2. La mesura no garantiria el referèndum i la "nació catalana" només ho seria en el significat cultural i històric. Ans al contrari, hi hauria supremacia de la nació espanyola. "L'existència d'identitats nacionals diferents no pot ser un instrument polític de dominació i segregació d'uns ciutadans sobre uns altres", diu el text presentat.

Amb el conflicte sobiranista obert en canal, la feblesa de Díaz serà precisament apostar per un projecte basat en la reforma federal de la Constitució –el mateix que el PSOE defensa des de l'any 2013 i el PP descarta, cosa que ho fa difícil dur a la pràctica–. Inclús, l'andalusa ha atiat l'enfrontament amb Catalunya en moltes ocasions per guanyar vots.

Durant la campanya pel 26-J, Díaz va carregar contra el sobiranisme per no "pagar els privilegis de Colau", i va barrar la idea de Sánchez d'un federalisme amb singularitats, que ella titllava de "desigualtats". Per això, l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero li va donar un cop de mà dijous: va demanar trencar el "prejudici" que el projecte del PSOE és el d'Andalusia, perquè Susana tenia una "perfecta comprensió de la marcada identitat de territoris com Catalunya o Balears", i per això li donaria suport.

Per contrarrestar les debilitats, l'aparell del partit no la deixarà sola. Es preveu una ofensiva en territori català amb Zapatero, el diputat del Congrés Eduardo Madina, l'exlíder del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba i el president valencià, Ximo Puig, que li faran "d'ambaixadors", a causa de les limitacions de l'agenda com a presidenta andalusa. Aquest dilluns 24 d'abril, Zapatero i Madina protagonitzaran un acte a les 19h a la seu dels socialistes catalans, i entre el 26 d'abril i el 6 hi haurà nous actes amb Rubalcaba i Puig.

En segon lloc, l'estratègia del seu equip passa per potenciar el tracte personal de Díaz amb els militants. "Sobretot parla amb els indecisos. S'ha construït una mala imatge d'ella que de seguida s'ensorra quan poden fer-li preguntes", asseguren fonts del seu entorn. Per això està celebrant actes discrets, com el del 6 de març amb 200 afiliats del PSC, amb qui es troba també mitjançant videoconferències. El mateix farà el proper 6 de maig a Barcelona. Inclús, serà el 26 d'abril en un acte patrocinat per diverses empreses i presentat per Iceta al Palace, a 50 euros el cobert. 

El candidat més silenciós és López, tot i que també ha desembarcat a Catalunya el cap de setmana. Dissabte va fer una roda de premsa a la seu local del PSC a Lleida a les 12h. Cap a les 19h era a Tarragona en una reunió amb militants, i aquest Sant Jordi, a Barcelona, on va presentar el seu llibre L'esquerra necessària. És l'únic candidat que ha trepitjat terra català fent campanya –tots tres van coincidir dimecres, però no es van saludar, en l'acte d'homenatge a l'exministra Carme Chacón–.

López no repeteix amb bon peu. El 30 de març va aixecar polseguera entre el sobiranisme: "No deixarem sols els ciutadans de Catalunya que veuen amb terror que el xoc de trens s'acosti", va dir sobre el referèndum. I aquest cop l'aposta territorial que planteja també ha atiat els fantasmes de l'apoyaré. El basc defensa la "doble votació", la de la reforma constitucional i un nou Estatut. Tot i així, té suport de Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, i Meritxell Batet, curiosament, dues que eren afines a Díaz i Sánchez, respectivament, fa un temps.