El Govern de Salvador Illa engega el procés per a l'elaboració dels pressupostos del 2025. El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa no financera, que s'ha fixat en 37.783 milions d'euros. El sostre de despesa marca el límit d'assignació de recursos per al 2025 i representa un increment d'un 12,8% en relació als 2023, segons el Govern. El Govern de Pere Aragonès havia aprovat l'any passat un sostre de despesa per al 2024, de 36.684 milions, però aquells pressupostos no es van arribar a elaborar.

El departament d'Economia, que encapçala Alícia Romero, ja va deixar clar que no elaboraria els pressupostos corresponents a aquest any. Argumenta que la presa de possessió del nou Govern fa tot just un mes ha deixat un marge mínim per l'elaboració del projecte.

Això no obstant, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha subratllat que l'aprovació del sostre de dèficit significa "un primer pas i un pas ferm" per a tirar endavant el comptes i que disposar de pressupostos és un "objectiu prioritari" del Govern de Salvador, que té la intenció que el projecte arribi a començaments de novembre al Parlament i estigui enllestit a temps per disposar dels comptes l'1 de gener del 2025. 

De moment, però, el Govern admet que les converses amb ERC i Comuns, socis que el PSC considera prioritaris després que van fer possible la investidura de Salvador Illa, estan encara en una fase molt inicial.

En qualsevol cas, la portaveu tot i assegurar que són conscients que el Govern compta amb 42 diputats i s'ha de guanyar la confiança d'ERC i Comuns, ha mostrat el convenciment que "els socis d'investidura voldran desplegar les polítiques que van acordar" i mantindran el seu compromís sobre el que es va pactar. 

Manté un 28% d'alts càrrecs

Pel que fa els nomenaments dels nous alts càrrecs del Govern, la portaveu ha explicat que a l'estructura executiva i directiva, que integren des de secretaris fins a directors generals, i que està conformada per 167 persones, ja s'ha completat el nomenament de 98 càrrecs, 47 es mantenen als seus llocs, i 22 persones queden pendents de relleu.

Els alts càrrecs que el Govern manté en els seus llocs, segons ha assegurat, són persones en la seva majoria que molts anys en les seves posicions, i han mostrat una vocació clara de servei públic i màxima lleialtat a les polítiques que aquest govern vagi desplegant. Són molts d'ells funcionaris i no la seva continuïtat no forma part de cap acord amb ERC, segons Paneque.