Aquest divendres no ha estat un divendres normal a casa del Joan Rovira i la Rosa Vergés. S’han llevat amb una mescla de nervis i alegria. Quan faltaven pocs minuts per a les 12 del migdia, han baixat les escales de casa seva i s’han esperat al portal, sota una façana engalanada amb un llaç groc, una estelada i una pancarta amb una sola paraula que fa molts anys que volien penjar del balcó: "Benvinguts". La Rosa i el Joan són els pares de Marta Rovira, que aquest 12 de juliol ha arribat a Catalunya després de sis anys a l’exili. Ha entrat per Salses i després d’una primera parada a Cantallops, on ha fet un acte conjunt amb tots els exiliats que tornaven aquest divendres i on s’han aplegat membres de tots els partits i entitats per rebre’ls.

casa marta rovira vic retorn exili foto montse giralt
La pancarta a casa de Marta Rovira / Foto: Montse Giralt

La Rosa volia fer el plat preferit de Rovira per dinar, però no s’hi ha vist amb cor i l’ha anat a buscar ja preparat. Avui no era un dia per cuinar: només podia pensar que veuria la seva filla de nou a la seva ciutat, a Vic. Durant aquests anys d’exili s’havien vist molts cops a Ginebra, la ciutat que va acollir Rovira el març del 2018. Mentre esperaven la seva filla, el Joan i la Rosa anaven recordant totes aquestes ocasions, amb un viatge d’anada ple d’alegria i un de tornada molt més trist. Poc s’ho esperaven quan va començar aquesta setmana que, abans que s’acabés, tornarien a veure la seva filla a la casa familiar als afores de la ciutat.

Una foto a la plaça Major

Rovira ha arribat en cotxe acompanyada del seu company Raül. Ho ha fet amb uns minuts de retard respecte de l’hora prevista. El motiu és ben senzill: abans d’arribar a casa, ha anat a la plaça més coneguda de la seva ciutat, la plaça Major, on tantes concentracions de suport als presos, a Rovira i a la resta d’exiliats, s’han fet en els últims anys. Preguntada per com ha vist la ciutat després de tants anys, ha assegurat que com sempre. Als edificis que envolten la plaça aquest matí hi havia penjada encara la pancarta amb la cara de Rovira. També les de Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, el president i els consellers que avui encara són a l’exili. De fet, Puig ha acompanyat fins a les portes dels Països Catalans els exiliats que avui han pogut culminar la seva tornada, i s’ha hagut de quedar a la Catalunya Nord.

L'abraçada entre pares i filla ha durat uns segons, entre els aplaudiments de les amigues de Rovira, que amb una samarreta fúcsia estampada amb la seva cara l’han anada a buscar a Cantallops fins a Vic. Rovira li ha explicat a una d’elles que s’ha trobat amb els seus pares asseguts a la plaça Major i que s’han espantat quan els ha anat a saludar. “Que ja són grans, Marta!”, s’ha queixat l'amiga amb un to molt poc convincent i entre riures i llàgrimes. Si una cosa ha marcat aquest matí, han estat les emocions: abans Rovira s'ha pogut reunir a Catalunya amb els seus companys de partit, també l'expresident Oriol Junqueras, amb qui s'han abraçat entre forts aplaudiments i crits d'independència. Era una de les imatges més esperades de la jornada després del distanciament entre el tàndem que ha dirigit ERC entre el 2011 i el 10 de juny del 2024.

mare i amigues marta rovira vic retorn exili foto montse giralt
Les amigues de Rovira, amb els seus pares / Foto: Marta Rovira 

L'agenda de Rovira 

Rovira podrà dinar a Vic, a dins de casa dels pares l'esperaven més membres de la família, però haurà d'enfilar ràpid cap a Barcelona per complir amb els seus deures com a secretària general del partit. Aquesta tarda se celebra a la seu del partit, primer, una executiva i, després, un consell nacional per tancar l'escàndol dels cartells dels germans Maragall, que comptarà amb una intervenció en obert de Rovira. Fins ara, havia d'intervenir en les diferents trobades del partit connectada des de les golfes de casa seva a Suïssa per videotrucada. I en els vídeos que acostumava a enviar als mítings eren a l'aire lliure. Ara, podrà tornar a intervenir des de dalt l'escenari, amb tota la normalitat. El primer acte serà demà a Olesa de Montserrat, a l'Assemblea de Dones del partit, que el mateix dia que va rebre la notícia que s'arxivava la causa va dir que era el seu objectiu. A la tarda, es farà un acte de benvinguda a Vic

Marta Rovira pares Vic / Foto: Montse Giralt
Marta Rovira, amb els seus pares a Vic / Foto: Montse Giralt
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!