La cúpula de Podemos va rebre la primera denúncia contra Juan Carlos Monedero per assetjament sexual el 2016 quan una militant del partit va informar que havia viscut "un episodi greu" amb Monedero. Una segona dona estava implicada en l'episodi, que es va produir després d'un acte del partit a Catalunya. Només dos anys després de la fundació del partit, en aquell moment, no tenien un protocol contra l'assetjament. L'afectada va explicar el cas a diverses persones de Podemos i es va traslladar a l'Àrea estatal d'Igualtat, per després elevar-lo a la cúpula del partit i demanar responsabilitats, segons informa elDiario.es. La direcció de Podemos es va comprometre a donar suport a les dones si presentaven una denúncia, però no es va obrir cap investigació interna ni es va prendre cap mesura contra Monedero. Una de les fonts consultades pel digital afirma que "eren acusacions greus i, encara que la víctima no volia fer gens concret per no exposar-se, la seva idea era que fora el partit el que actués, però no es va fer res". 

Aquesta informació arriba després que un excol·laborador del canal de Pablo Iglesias revelés acusacions d'assetjament sexual contra Monedero. Unes acusacions de les quals la direcció de Podemos tenia constància, motiu pel qual va decidir apartar-lo dels actes del partit, tot i que l'expolític ho nega. Les acusacions contra Monedero no deixen d'arribar, i aquest dijous es va saber que la universitat Complutense de Madrid l'investiga arran d'una denúncia d'assetjament sexual d'una alumna. 

Cap acció contra Monedero

Segons relata el digital la denúncia d'aquest "episodi greu" va arribar a finals del 2015, després d'un acte públic a Catalunya al qual va assistir Monedero. La situació es va produir a un habitatge particular. En aquell moment, l'expolític no ocupava cap càrrec orgànic al partit després de la seva sortida l'abril del 2015. La dona va explicar la situació almenys a dues persones del partit, i una d'elles va qualificar el succés de "greu" i traslladar-ho a l'àrea estatal d'Igualtat de Podemos, que estava en mans de Clara Serra qui va traslladar el cas a Podemos. Les tres fonts assenyalen que la situació es va transmetre a la cúpula de Madrid amb la intenció que fes alguna cosa per evitar que l'afectada s'exposés, que en tot moment va deixar clar que no volia fer-ho perquè tenia intenció de quedar-se al partit i temia quedar marcada per aquesta qüestió. Quan el cas es va traslladar a la direcció del partit es va mantenir l'anonimat de la víctima. 

La direcció de Podemos va mostrar la seva intenció de donar-los suport si decidien denunciar, tot i que elles havien expressat que no ho volien fer. Tanmateix, el partit no va obrir cap investigació contra Monedero i va donar ordres perquè el tema es quedés a l'interior de la formació per evitar el soroll. Segons relaten, la intenció era que el partit apartés Monedero i que assumís que no era un cas aïllat, que el problema del masclisme era estructural i que requeria accions i documents específics. Amb tot, Podemos no va aprovar el seu protocol contra l'assetjament fins al 2018. 

El secretari general de Podemos en aquell moment, Pablo Iglesias, ha assegurat en declaracions a elDiario.es que mai va rebre cap queixa d'aquest tipus contra Monedero. "Mai vaig tenir coneixement mentre vaig ser secretari general de Podemos de cap denúncia de cap dona en el partit contra Juan Carlos Monedero per cap assumpte derivat del seu comportament sexual". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!