La primera jornada de reunions dels eurodiputats membres de la missió sobre la immersió lingüística ha acabat aquest dilluns a la tarda. I ho ha fet evidenciant el "biaix polític" que hi ha darrere de tot aquest operatiu. Un total d'onze membres del Parlament Europeu han aterrat avui a Barcelona per analitzar el sistema educatiu català, amb la particularitat que tots ells són dels grups de la dreta, la ultradreta i els liberals, i que la missió ha estat orquestrada gràcies a la demanda de l'entitat espanyolista Asociación por una Escuela Bilingüe (AEB). Això, a més de provocar les crítiques de la resta de grups —a més d'una carta a l'anterior president de la cambra, David Sassoli, per denunciar la situació— també ha provocat el seu boicot, motiu pel qual no han enviat membres de manera oficial.
Aquest dilluns ha estat dia de denúncies públiques. Així ho han fet Carles Puigdemont i Toni Comín, que han denunciat "l'ús partidista" de l'eurodiputada del PP i líder d'aquesta missió sobre la immersió lingüística, Dolors Montserrat, a més de lamentar que aquest operatiu és una "taca sense precedents en el prestigi i la dignitat de les institucions europees". Tots dos, a més, han enviat una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, perquè intervingui "urgentment". També l'eurodiputada d'ERC Diana Riba —qui ha assistit a la missió com a observadora per denunciar el que ha titllat d'"aquelarre" contra el català— i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, han criticat durament la missió a les xarxes socials.
Avui un grup d'eurodiputats ha arribat a Catalunya per analitzar el sistema d'immersió lingüística a les escoles.
— Meritxell Serret Aleu (@MeritxellSerret) December 18, 2023
Portes obertes a tothom, tal com hem fet en altres ocasions amb els cònsols.
Aquesta missió de l'Eurocambra, però, té unes particularitats que no podem obviar 🧵
1/8
El primer dia: sis espanyolistes i una defensora de la llengua
Els eurodiputats han arribat a Barcelona aquest migdia, i a partir de les 16 hores ja han iniciat la ronda de reunions. En la primera jornada, ja s'ha pogut constatar el clar biaix de la missió: s'han trobat amb un total de set persones, de les quals sis eren veus espanyolistes i només una era defensora del model català actual.
Primer s'han reunit amb els promotors de la missió, és a dir, els ciutadans que van enviar una demanda contra la immersió lingüística. Ha estat el torn d'Ana Losada, presidenta de l'AEB i qui ha estat l'artífex de les victòries judicials del 25%; de Jordi López, el recentment nomenat vicepresident de l'entitat espanyolista i exregidor de Ciutadans al Prat de Llobregat; i d'un ciutadà anònim. Després han comparegut Javier Pulido, el pare que va saltar a la notorietat quan va aconseguir aplicar el 25% de castellà a una escola de Canet de Mar; Dafne Ungerer, una argentina arribada a Catalunya fa una dècada que va aconseguir que s'ensenyés en castellà a l'escola de la seva filla; i Agustín Fernández, que també va recórrer a la via judicial a Lleida.
No ha estat fins a última hora de la tarda que ha arribat el torn de la portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, única veu defensora de la immersió en la jornada d'avui. L'organització laboral ja havia explicat que assistiria a la trobada per "desmuntar els arguments amb dades que contraargumenten els suposats efectes nocius de la immersió", i així demostrar que la missió "no serveix per res més que per elevar la importància" dels arguments espanyolistes "a escala mediàtica".
"Han intentat posar-nos nerviosos"
En declaracions després de la reunió d'avui, la portaveu de la USTEC ha remarcat que volien aportar una veu que "contraposés el relat" majoritari. I és que el fet de ser els últims a reunir-se vol dir que abans d'ells han intervingut famílies que es declaren "afectades" per la immersió lingüística i que les preguntes pretenien forçar-los a cedir. "Han vingut amb les conclusions fetes, ens han escoltat perquè tenien interès a posar-nos nerviosos i que badéssim en les respostes", ha dit Segura. Així, per ella, els representants europeus ja venien "amb la lliçó molt estipulada" assegurant que a Catalunya "aquest model és perjudicial per als aprenentatges".
De fet, els eurodiputats han arribat a plantejar que els recents mals resultats de l'informe PISA són causa d'aquesta immersió lingüística, cosa que la portaveu ha negat rebatent que com més s'impulsa aquest model català, millors resultats s'han obtingut. En tot cas, per a Segura si hi ha alguns alumnes incòmodes amb la llengua escolar, s'ha d'abordar la problemàtica "específicament i no fer una generalització", perquè per als eurodiputats la solució és "que tot l'alumnat d'una escola hagi de fer el 25% en castellà". La portaveu ha explicat que la reunió amb els eurodiputats ha estat "dura" i fins i tot l'ha titllat de "pantomima".
Aquelarre a Dolors Montserrat
La líder d'aquesta missió, Dolors Montserrat, ha acabat rebent a la sortida de la reunió. Cap a les 19 hores, quan sortia de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Montserrat ha estat escridassada amb crits de "Fora feixistes dels nostres barris" per un petit grup de persones que l'esperaven a les portes de l'edifici, la majoria d'elles del sindicat USTEC. També un grup d'activistes pels refugiats ha acusat els eurodiputats de ser "assassins" i responsables de la mort de la gent migrada, després d'una acció de protesta davant l'edifici.