ERC va decidir tres dies després del fracàs electoral del 12 de maig que se celebraria un congrés extraordinari el 30 de novembre, on la militància pogués votar la nova direcció del partit. Aquell mateix dia, Oriol Junqueras va anunciar que dimitira després de les europees i que la seva intenció era obrir un període de reflexió per decidir el seu futur i Marta Rovira va deixar clar que ella apostava per una renovació dels lideratges i que, per tant, no es presentaria per continuar com a secretària general. Ara, en un nou Consell Nacional, el segon en dues setmanes, el partit ha aprovat a cinc mesos vista el reglament per a la primera part de les tres que conformen el Congrés Nacional d'ERC: la jornada electoral del 30 de novembre.

Segons fonts del partit, tot i que s'ha especulat amb un possible endarreriment si finalment hi ha una repetició de les eleccions a Catalunya, el congrés del 30 de novembre és inajornable fins i tot en el cas que cap candidat reuneixi els suports necessaris per ser investit president de la Generalitat abans del 26 d'agost. La data escollida, amb molt marge de temps entre l'anunci i la celebració, ja està pensada per evitar que coincideixi amb una eventual nova cita electoral, encara que es trepitjaria amb les negociacions posteriors. 

8.700 militants per decidir la direcció del partit 

Des de la patacada electoral del 12-M, el partit ha viscut un moment molt complicat en el que no només ha de decidir el lideratge dels pròxims anys sinó també si investeixen o no Salvador Illa com a president de la Generalitat, encara que els republicans s'han volgut espolsar la responsabilitat i ha deixat clar que la pilota és a la teulada dels que van guanyar les eleccions, és a dir, PSC i Junts. En la campanya per a les eleccions europees Oriol Junqueras hi va tenir un paper protagonista i, almenys de cara a la galeria, es volia transmetre una imatge d'unitat. Passats els comicis i amb l'adeu de Junqueras de la presidència la batalla ha passat d'estar soterrada a plena llum del dia. L'esclat definitiu va ser la publicació d'un manifest signat inicialment per 300 persones (ja freguen el miler) per demanar una renovació de la cúpula, seguint les tesis de Rovira i que s'ha entès com un missatge a Junqueras. Aquest però, ha contraatacat amb una primera gran trobada a Sant Vicenç els Horts del que ha de ser el seu procés d'escolta a la militància amb l'objectiu final de recuperar la presidència del partit. 

La possibilitat de repetir la votació 

La votació d'aquest 30è congrés del partit es farà a través d'una votació electrònica, tot i que també hi haurà espais de votació físics repartits arreu dels Països Catalans. No serà la primera vegada que el partit habilitat aquesta opció, ja que en els congressos del 2019 i del 2022 -on la militància només tenia una opció per escollir, la del tàndem conformat per Junqueras i Rovira- ja ho van ser. En l'últim congrés, que es va dividir entre finals del 2022 i principis del 2023, hi va participar un 50,02% de la militància i Junqueras i Rovira van rebre el suport del 87%. Dels 4.309 militants que van participar-hi, 3.747 ho van fer a favor d'aquesta candidatura i 562 ho van fer en blanc. És important tenir en compte que, si bé no hi ha un mínim de participació perquè el resultat sigui vinculant, perquè una candidatura surti elegida, ha de treure més d'un 50% dels vots. En cas que això no passi, s'haurà de repetir la jornada electoral després de 15 dies. La xifra de militants que estan cridats a participar en aquest congrés nacional se situa als voltants dels 8.700. 

Les dates clau

A diferència dels últims congressos, quan el partit havia entrat en una dinàmica electoral molt positiva en la que va arribar a guanyar eleccions europees i espanyoles a Catalunya i superar el milió de vots, en aquest està previst que s'hi presentin dues candidatures. Una, la liderada per Junqueras que amb la seva primera reunió amb militants a Sant Vicenç dels Horts ja ha posat fil a l'agulla a les seves intencions. L'altra, la més propera a Rovira i a bona part de l'Executiva actual del partit, així com al president Pere Aragonès i la majoria del seu Govern. En definitiva, als signants del manifest.

En aquest sentit, s'ha de tenir en compte que perquè una candidatura es pugui presentar al congrés, ha de comptar amb l'aval de com a mínim, un 5% dels militants, que només en podran avalar una Tot i que ara s'hagi aprovat el reglament, el congrés no es convocarà oficialment fins al 7 d'octubre. Durant la setmana següent es podran anar presentant les propostes de candidatures, fins al 15 d'octubre. Aquestes hauran de complir una sèrie de requisits, que passen perquè l'equip que la conforma sigui paritari i es proposi un candidat a la presidència del partit i un màxim de 28 membres. D'aquests, s'haurà d'especificar qui ocuparia els càrrecs de secretari general, d'organització, finances, política, municipal, feminismes, ciutadania i transició ecològica.  Per tant, se sabrà finalment per quins noms aposten els roviristes per liderar la formació i evitar que Junqueras recuperi la presidència.

A partir d'aquella data començarà la recollida d'avals i un mes després, el 15 de novembre, es proclamaran les candidatures definitives. Serà llavors quan s'iniciarà la campanya electoral interna, fins al dia abans del congrés, el 29 de novembre. En aquesta, l'organització haurà de garantir la difusió i informació a la militància de tots els projectes que s'hi presentin. 

Votació dels consellers nacionals

A banda de l'executiva del partit, el 30 de novembre la militància també escollirà 30 representants al consell nacional del partit, que és el màxim òrgan entre congressos, 15 consellers i 15 conselleres. En l'últim que es va celebrar, un dels més votats va ser Joan Tardà, que tot i no formar part de l'Executiva, sí que participa d'aquest organisme i participa així en la presa de decisions del partit. 


Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!