El Parlament de Catalunya ha fet aquest dijous una primera passa per a la reforma del reglament de la cambra catalana que inclou la incorporació del vot telemàtic, ampliar els supòsits de delegació de vot i assimilar la conformació dels grups parlamentaris al reglament del Congrés dels Diputats. Els cinc partits que ja havien arribat a un pacte per a la proposta modificació han votat a favor de la tramitació per lectura única: són PSC, Junts, ERC, comuns i la CUP. Aliança Catalana s'ha abstingut, justificant que el canvi no només és per garantir el vot dels diputats a l'exili, sinó també perquè la CUP pugui tenir un grup propi i abandoni el grup mixt. PP i Vox hi han votat en contra. Pocs segons després de començar el seu discurs, Joan Garriga, de Vox, que ha parlat durant una part en català, ja ha estat advertit pel president de la cambra Josep Rull, que li ha reclamat que centrés la seva intervenció en la reforma del reglament, cosa que no ha fet en cap moment. Durant la intervenció de Garriga, Rull, l'ha hagut d'interrompre en reiterades ocasions. 

Aprovació definitiva el 25

Després d'aquesta primera passa, en què s'ha aprovat la tramitació per la via de lectura única, se celebrarà el debat final i la votació de les esmenes en un ple el 25 de juliol. En aquest ja hi podria assistir Ruben Wagensberg, el diputat d'ERC a l'exili que podrà tornar de Suïssa després que el Suprem hagi arxivat la causa del Tsunami Democràtic. Ara, s'obre el període d'esmenes —que acabarà aquesta tarda— i la Mesa ja havia contemplat que els grups parlamentaris que hi han votat en contra demanin un dictamen al Consell de Garanties Estatuàries. De fet, des del PP ja s'havia avançat que presentarà aquest recurs. L'organisme tindrà tres dies hàbils per decidir si l'admet o no a tràmit i set —d'ençà que reben la sol·licitud— per emetre un dictamen no vinculant. Amb tot, el calendari que havia fixat la Mesa ja s'havia elaborat tenint en compte aquests terminis. 

Un canvi “necessari” 

En les seves intervencions en el ple, els grups que han votat a favor de tramitar la proposta per lectura única han subratllat que aquest era un canvi necessari i que incorpora elements que no són en cap cas una novetat sinó que ja formen part del reglament d'altres cambres autonòmiques o del Congrés dels Diputats. Tant ERC com la CUP han recordat que en la legislatura passada els dos partits van intentar una reforma similar, però que no va acabar a bon port per la negativa de Junts. Marta Vilalta ha celebrat que s'hagi pogut arribar a un “acord ampli i de país”, que representa fins a 110 de 135 diputats que hi ha a la cambra catalana. Dani Cornellà ha recordat que els partits que han arribat a aquest acord són els mateixos que van signar el pacte antifeixista i ha deixat ben clar que el seu grup amb Aliança Catalana mai hi compartiran “absolutament res”. 

Jeannine Abella, en nom de Junts, ha destacat que aquesta modificació del parlament té dos objectius clars: tenir un Parlament modern, capaç d'aprofitar la tecnologia pel vot telemàtic i poder garantir el dret de participació política de tots els diputats. “És una pràctica estesa i normalitzada a molts estats i assemblees. Hi ha qui vol veure problemes on no n'hi ha, perquè és una pràctica normal en molts parlaments i governi qui governi”, ha subratllat. Ferran Pedret, del PSC, s'ha pronunciat d'una manera molt similar, assegurant que aquesta reforma no hauria de generar controvèrsia. Per part dels comuns, en canvi, Susanna Segovia ha centrat la seva intervenció a reivindicar que un cop s'aprovi la reforma es podran fer declaracions institucionals amb una majoria de dos terços, sense la necessitat d'unanimitat. Durant la passada legislatura, Vox va aplicar el seu dret a veto i no se'n va fer cap.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!