Primera sentència a la baixa per a un violador amb la llei del només sí és sí a Catalunya, tal com ha informat aquest dimarts el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La secció quarta de l'Audiència de Girona ha condemnat l'acusat de violar una dona a Blanes (Selva) el 24 de gener del 2018 a una pena de dos anys i sis mesos de presó, pel delicte de violació i el delicte lleu de lesions — amb les atenuants de reparació pel dany i dilacions indegudes. Tot, el mateix dia que el Suprem ha obert la porta a reduir penes a agressors sexuals.

El tribunal ha argumentat que s'ha de decantar "necessàriament" per la legislació actual perquè és "clarament més beneficiosa per al reu". Així, exposa que ara el Codi Penal situa la pena (amb les atenuants) entre els dos i els quatre anys menys un dia de presó; amb l'anterior, el processat s'enfrontava a una condemna d'entre tres i sis anys menys un dia. El ponent de la sentència ha estat el magistrat Adolfo García Morales. Cal afegir que, més enllà dels dos anys i mig de presó, també se l'imposa una multa de 300 euros, una ordre d'allunyament i de prohibició de comunicació respecte de la víctima durant cinc anys i una indemnització a la víctima de 10.245 euros. L'acusat queda absolt del delicte de vexacions injustes.

La llei del 'només sí és sí' i una "lectura a la baixa"

El judici s'havia de fer inicialment el 12 de setembre a l'Audiència de Girona, però la sala el va suspendre atenent a la petició de l'advocat de la defensa — que va argumentar que la llei del només sí és sí entraria en vigor el 7 d'octubre i que podia suposar una condemna més baixa per a l'acusat. En aquell moment, la fiscalia i les parts exploraven la possibilitat d'arribar a una conformitat. No hi va haver acord i el judici va començar el 20 d'octubre amb la declaració del processat i de la víctima. El 4 de novembre va quedar vist per sentència després d'una segona jornada de judici.

Amb més detall, la sala ha exposat que la pena mínima actual per un delicte de violació és de quatre anys de presó i que abans era de sis anys. Per l'aplicació de les dues circumstàncies atenuants que rebaixen la pena, la forquilla de condemna se situa ara entre els dos i els quatre anys de presó i no entre els tres i sis anys que preveia "la legislació derogada". El tribunal també ha recordat que el Codi Penal actual suposa una "unificació voluntària de totes les conductes que suposen atemptats contra la llibertat sexual" com a agressions sexuals (els abusos han desaparegut), però que això provoca "una lectura a la baixa" de la condemna mínima que abans preveia la llei per aquelles comeses amb violència i intimidació.

 

Quan no hi ha circumstàncies atenuants, l'Audiència de Girona ha considerat que es pot fer "certa graduació" en la individualització de les penes "castigant, potser, els comportaments violents i intimidatoris amb penes més severes que aquells els comportaments per a l'obtenció d'un consentiment viciat per les vies de l'engany o l'abús". Però en el cas de la violació de Blanes no és possible, ja que les dues atenuants impliquen rebaixar la pena en grau i això fa que "tots aquests comportaments s'igualin quant al punt de partida des del qual s'ha d'efectuar la baixada" de la pena.

El tribunal ha conclòs que el 24 de gener del 2018 l'acusat i la víctima van començar a discutir a casa d'ell. Durant la disputa, van anar a l'habitació i el processat va tombar la víctima al llit. Mentre la subjectava, ell la va començar a petonejar i la dona li va mossegar el llavi per intentar repel·lir l'atac. Va ser aleshores quan l'acusat la va violar. La víctima, "sent conscient de la desproporció de forces i producte dels cops rebuts poca estona abans", va decidir "no exercir cap mena de resistència, plorant contínuament mentre estava sent penetrada". Va patir hematomes al braç i al gluti, així com eritemes als canells. L'acusat ha estat ara condemnat a dos anys i mig de presó, quan la fiscalia i l'acusació particular demanaven dotze anys de presó. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs d'apel·lació al TSJC.