El Partit Popular no està tan unit ni camina tant a l’una com vol fer veure Alberto Núñez Feijóo. Quatre dies després que el líder del PP signés un compromís amb els presidents autonòmics populars perquè renunciessin “expressament” a “caure en una bilateralitat tramposa” amb Pedro Sánchez sobre el “sistema de finançament dels serveis públics”, comencen a aparèixer les primeres fissures. “Demanem mesures singulars i excepcionals per estar a la mitjana de tots i construir Espanya en termes d’igualtat amb els altres”, ha afirmat aquest matí el president del País Valencià, Carlos Mazón. “Parlaré amb Pedro Sánchez, amb criteri i rigor, sobre el problema que tenim a les comunitats amb el finançament i en particular a Andalusia”, ha proclamat el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla. Dos barons del PP que comencen a contradir les directrius de Gènova.

 

“Digues-li singularitat, mesures especials, compensació o anivellar-nos als altres, clar que ho parlaré amb el Sánchez, estaré encantat, ho tinc clar”, ha sostingut Carlos Mazón en un esmorzar al Fòrum Europa. I no s’ha quedat aquí: “Estic desitjant anar a parlar amb Pedro Sánchez, clar que parlaré sobre les mesures excepcionals, necessàries i monogràfiques que necessita la Comunitat Valenciana, les nostres són per convergir amb els espanyols, és una singularitat francament oposada a la dels catalans, que volen la singularitat per sortir d’Espanya”. “Hi ha una gran diferència”, ha afegit. I, amb la boca petita, ha al·ludit a Isabel Díaz Ayuso: “Alguns presidents autonòmics no ho veuen com jo, però si el senyor que et deu 3.000 milions d’euros en matèria de dependència et truca, tu hi vas i li ho recordes”. Així mateix, ha reclamat que s’impulsi un nou sistema global de finançament abans que posar “pegats” a l’actual, donat que “els pegats poden tapar el forat durant un temps, però no canvien la salut del malalt”.

Qui s’ha expressat en uns termes semblants ha sigut el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla. En una entrevista a Onda Cero, ha assegurat que “no participarà del joc de Sánchez”, però ha deixat clar que seurà amb el president espanyol per “parlar amb criteri i rigor sobre el problema” que tenen a les comunitats amb el finançament, “en particular a Andalusia”. “Si el president del meu país em convoca, jo tinc l’obligació d’anar-hi, encara que sigui a discutir-hi, però tinc l’obligació d’asseure’m amb ell per dir-li exactament quina és la posició que té Andalusia per debatre-la, argumentar-la i, en definitiva, dialogar”, ha reblat.

El govern espanyol atia la rebel·lió dels barons del PP contra Feijóo

Precisament aquest dimarts, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, María Jesús Montero ha disparat contra Alberto Núñez Feijóo i ha atiat la rebel·lió dels presidents autonòmics amb carnet del PP contra el màxim dirigent del partit. La vicepresidenta primera del govern espanyol ha lamentat que el cap de l’oposició hagi prohibit expressament als seus barons negociar bilateralment amb Pedro Sánchez un finançament específica en benefici de les seves respectives comunitats autònomes.

Així, Montero ha lamentat que el líder d’un partit que no governa hagi donat ordres a persones amb responsabilitat institucional. “Feijóo, que no té responsabilitats de govern, es permet dir als presidents autonòmics que no parlin d’aquestes qüestions perquè no li interessa aquest debat, però després reclamen més diners”, ha conclòs la també ministra d’Hisenda. De fet, ha opinat que a hores d’ara no queda clar si el PP vol o no una reforma del sistema de finançament, i que els continus bastons a les rodes de Feijóo per arribar a un acord duen a “l’immobilisme”. És per això que ha justificat que el govern espanyol té “l’obligació” d’intentar “explorar mirades que permetin l’avenç”. Així doncs, Montero ha convidat “aquells presidents que estiguin disposats a parlar de la condonació del deute i que estiguin disposats a parlar d’aquesta matèria tan sensible per la seva comunitat” a ser “convocats” al Palau de la Moncloa i “parlar” amb Pedro Sánchez.

Segons expliquen fonts de la capitania del govern espanyol, Pedro Sánchez té pensat convocar els presidents autonòmics a una reunió. I, en cas que respecti l’ordre d’aprovació d’estatuts d’autonomia, Catalunya hauria de ser la primera autonomia a visitar el cap de l’executiu espanyol (el País Basc, primer territori que va tenir Estatut, no pertany al règim comú i no tindria sentit que participés en aquest cicle de trobades amb Sánchez). Així, el flamant president de la Generalitat, Salvador Illa, seria el primer a reunir-se amb el president del govern espanyol, després del pacte ERC-PSC en matèria fiscal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!