L’Audiència de Barcelona ha resolt aquest divendres aplicar la llei d’amnistia a 6 processats per les protestes i aldarulls contra la sentència de l’1-O l'octubre del 2019: es tracta de dos manifestants, que són els coneguts Álvaro i David, naturals de Parets del Vallès, acusats de desordres públics, atemptat contra agents de l’autoritat, resistència greu i delictes lleus de danys; i també es beneficien de la mesura de gràcia quatre mossos, els acusats d'agredir aquests dos manifestants violentament per detenir-los aquella nit. Estaven acusats dels delictes contra la integritat moral i lesions i l'acusació demanava 4 anys de presó. D'aquesta manera es converteixen en els primers agents de la policia catalana investigats per la seva actuació en les protestes del procés que es beneficien de la llei. Tots aquests amnistiats estaven pendents de judici després que es demanés la suspensió d'aquest, assenyalat inicialment el 22 de maig, precisament per la proximitat de l’aplicació de la llei d’amnistia. Un cop publicada la llei d’amnistia i analitzat el cas, el tribunal considera que els fets tenen perfecta cabuda en la normativa.

El tribunal remet a l'article 1.1 de la llei d'amnistia, que estableix que "queden amnistiats els següents actes determinants de responsabilitat penal, administrativa o comptable, executats en el marc de les consultes celebrades a Catalunya el 9 de novembre de 2014 i l'1 d'octubre de 2017, de la seva preparació o de les seves conseqüències, sempre que haguessin estat realitzats entre els dies 1 de novembre de 2011 i 13 de novembre de 2023, així com les següents accions executades entre aquestes dates en el context del denominat procés independentista català, encara que no es trobin relacionades amb les referides consultes o hagin estat realitzades amb posterioritat a la seva respectiva celebració”.

 

Aldarulls i detenció l'octubre del 2019

La Generalitat, que fins avui exercia l'acusació popular, reclamava 3 anys i mig per als dos manifestants independentistes i l'absolució per als policies. La fiscalia elevava la pena als independentistes fins als 9 anys i mig. Per contra, l'acusació d'Alerta Solidària reclamava 4 anys i mig de presó als Mossos, per lesions i delicte contra la integritat moral. Els manifestants van ser detinguts el 18 d'octubre del 2019, acusats de llançar pedres contra una furgoneta de la Brimo en els aldarulls a passeig de Gràcia. Els van interceptar i, denuncien, van ser apallissats pels agents durant la detenció. Després, van passar 14 dies en presó preventiva al centre penitenciari de Quatre Camins, si bé la llei d'amnistia preveu que no podran reclamar-ne cap indemnització.

En l'escrit d'acusació, l'advocat dels dos joves amnistiats, Eduardo Caliz, sosté que els agents de la BRIMO de la policia catalana els van agredir amb cops de porra quan els dos joves es dirigien a buscar l'autobús per tornar a Parets del Vallès, després de la protesta per la sentència del Tribunal Suprem. Van rebre cops a la cara, a braços i cames. Fins i tot, indica que Álvaro podria haver rebut la descàrrega d'una pistola taser a la tíbia en tenir-ne una ferida compatible amb aquesta eina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!