Amb una sincronització de rellotge i amb tota l’estructura pautada al mil·límetre, la princesa Elionor ha complert aquest dimarts amb el ritual de jura de la Constitució al Congrés dels Diputats, envoltada de la força política, judicial i militar de l’Estat, el dia que compleix 18 anys. És l’acte més important que viurà l’hereva al tron abans no la proclamin reina d’Espanya i que ha culminat amb un estricte jurament davant de Francina Armengol: “Juro desenvolupar fidelment les meves funcions, guardar la Constitució i les lleis, respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes i fidelitat al rei”. Les formacions independentistes i nacionalistes catalanes, basques i gallegues i la majoria de Sumar han plantat la Casa Reial, juntament amb les ministres Ione Belarra, Irene Montero i Alberto Garzón.
A les 11 en punt, la comitiva reial, formada per dos cotxes històrics amb sostre de vidre i acompanyada fidelment per la Guàrdia Reial, ha fet acte de presència al centre de la capital madrilenya. A poc a poc, la princesa, vestida de blanc al costat de la seva germana, la infanta Sofia, ha anat saludant a través del vehicle que les han traslladades fins al Congrés dels Diputats. Al seu pas, molts edificis han desplegat banderes espanyoles als balcons. Rebuda amb tots els honors, Elionor de Borbó ha enfilat l’escalinata fins a l’interior del saló de plens, on li han donat la benvinguda amb un aplaudiment llarg, crits de "Visca el rei!" i l'himne d'Espanya.
Armengol parafraseja Vicent Andrés Estellés
La cerimònia l’ha conduït la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que ha saludat en català, basc, gallec i castellà, tal com va fer en la seva primera intervenció com a màxima representant de la tercera institució de l’Estat. En el seu discurs, la balear ha recordat que, amb la jura, se celebra “un compromís amb el sistema polític” i ha fet memòria de la situació que vivia Espanya el 1986, quan Felip VI va fer el mateix ritual que la seva filla.
En aquest punt, ha mencionat els Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, dels quals ha dit que “van sorprendre el món” en convertir-se en un esdeveniment que “va contribuir al procés de modernització”. Armengol ha definit la princesa com a “digna representant” d’un país “modern i obert al món”. Al parlament, Armengol ha fet referència a una cita cèlebre del poeta valencià Vicent Andrés Estellés: “Allò que val és la consciència / de no ser res si no s’és poble”. També ha citat l’escriptor basc Felipe Juaristi i la gallega Xohana Torres.
Després del discurs, Elionor ha fet el tradicional jurament posant la mà a sobre de la Constitució, el mateix exemplar emprat pel seu pare, i, un cop completat, el Congrés s’ha alçat en un aplaudiment eixordador sota crits de “Visca la Constitució, visca Espanya i visca el rei”. Enmig del suport incondicional, Díaz i Subirats han aplaudit tímidament el jurament.
A l’exterior, els adeptes a la corona espanyola s’han reunit a la Puerta del Sol, on la Comunitat de Madrid ha instal·lat una pantalla gegant per seguir en directe la sessió. Centenars de ciutadans, degudament equipats amb petites banderes espanyoles, no han perdut la pista de l’acte, sota un cel ennuvolat.
Jura sense independentistes
La llista de convidats l’han farcida, entre d’altres, la majoria de senadors i diputats, gairebé tots els membres del govern central, presidents de les comunitats autònomes, cardenals, jutges i els expresidents Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. El capítol d’absències ha estat notori i nombrós respecte a la jura de Felip VI el 1986, quan no hi va faltar ningú.
Al marge dels presidents català i basc, Pere Aragonès i Íñigo Urkullu, els representants de Junts, ERC, EH Bildu, PNB, BNG i la majoria de Sumar han plantat la corona espanyola. També ho han fet les ministres Ione Belarra, Irene Montero i Alberto Garzón. Per part de Sumar, la vicepresidenta Yolanda Díaz, el ministre Joan Subirats i la portaveu parlamentària, Marta Lois, sí que hi ha assistit. De fet, en un comunicat signat, ERC, Bildu i BNG han justificat la seva plantada afirmant que la monarquia constitueix “un dels màxims exponents de la negació dels drets civils, polítics i nacionals”. "No participarem en l'enèsim intent de perpetuar una institució arcaica, opaca, que ha emparat sistemàticament la corrupció i que resulta contrària als interessos populars", han sentenciat.
El moment no és qualsevol. En aquests instants, Pedro Sánchez s’està jugant la investidura negociant l’amnistia amb els partits independentistes, un dia després que el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, es reunís amb Carles Puigdemont al Parlament Europeu. Una foto icònica i un gest imprescindible sol·licitat per Junts a fi i efecte de donar suport a la investidura.
Ara, cap al Palau Reial
Després de la jura de la Constitució, saludar els convidats al saló dels Passos Perduts i haver rebut les medalles del Congrés i del Senat, el seguici reial es desplaça cap al Palau Reial, on es farà un esmorzar. Allà l’hereva de la corona farà un petit parlament, igual que està previst que ho facin el seu pare i el president en funcions, Pedro Sánchez. A la tarda, el Palau d’El Pardo acollirà una celebració privada amb les famílies de la princesa d’Astúries, tant la de Felip VI com la de la reina Letícia, i els amics de la princesa. En aquest últim esdeveniment, sense càmeres, està previst que Joan Carles i Sofia es trobin amb la seva família.