Juan Carlos Barrabés, el testimoni principal del cas pel qual s’investiga Begoña Gómez, ha assegurat aquest dilluns davant del jutge Juan Carlos Peinado que va reunir-se amb l’esposa del president del govern espanyol “quatre o cinc” vegades. Segons informen les agències EFE i Europa Press a través de fonts de les acusacions del cas presents en aquesta declaració, l’empresari ha assenyalat, també, que Pedro Sánchez hauria estat present a dues d’aquestes trobades, que van tenir lloc al Palau de la Moncloa. Les trobades s'haurien celebrat per discutir assumptes relacionats amb la "innovació".

Barrabés no ha estat capaç, durant la seva intervenció, de precisar les dates en les quals es van celebrar aquestes trobades. L'empresari, que ha testificat per via telemàtica pel seu delicat estat de salut, ha repetit unes quantes vegades que no se'n recordava del que li preguntaven. Preguntat per les cartes de recomanació que va escriure Gómez recomanant una de les empreses de Barrabés, ha defensat que era un procediment habitual enviar cartes tipus a contactes perquè les emplenessin, tot i que ha dit que no recordava en concret que se n'hagués enviat una a Gómez.

Vincles amb el cas Koldo

Segons detalla La Sexta, els representants de Vox com a acusació han preguntat a l'empresari si coneixia Juan Carlos Cueto i Víctor de Aldama, tots dos implicats a la trama del cas Koldo, que investigava el cobrament de comissions en la compra de mascaretes durant la pitjor època de la pandèmia de la covid. Pel que fa a Cueto, ha reconegut que sí, que el coneix; a De Aldama, en canvi, no. 

La setmana passada, el jutge del cas va amenaçar Begoña Gómez de detenir-la si aquest dilluns no feia acte de presència al jutjat d'instrucció número 41 de Madrid; tot i que minuts més tard va haver de recular amb aquesta advertència. En un primer moment, Juan Carlos Peinado va advertir l’esposa del president espanyol de l'obligació de presentar-s'hi, perquè la declaració com a testimoni de Barrabés es faria serivr com a prova preconstituïda en un eventual judici, per raons de salut de l'empresari. El testimoni estava ingressat a l'hospital per malaltia greu i la seva declaració es podria haver utilitzat com a prova en cas que se celebrés un judici. Com que finalment li van donar l'alta, l'amenaça a Gómez va decaure.

Ara bé, l'article 449 de la Llei d'Enjudiciament Criminal assenyala que "l'absència de la persona investigada degudament citada no impedeix la pràctica de la prova preconstituïda, si bé la seva defensa lletrada, en tot cas, hi haurà de ser present". És a dir, aquest article obre la porta a la possibilitat que només faci acte de presència l'advocat de Begoña Gómez, però el jutge no ho havia estimat així.

Més expedients 

El jutge que investiga Begoña Gómez ha ordenat a la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que recapti sis expedients més de la Intervenció General de l'Estat (IGAE). En una provisió a la qual ha tingut accés Europa Press, el jutge Juan Carlos Peinado lliura ofici a l'UCO perquè recaptin un expedient d'un contracte adjudicat per l'empresa pública Red.es, un del Consell Superior d'Esports (CSD), i quatre de l'Ajuntament de Madrid. Segons s'apunta a la resolució, l'expedient de Red.es estaria relacionat amb "serveis de suport i assessorament"; el del CSD respondria a serveis de suport per al "disseny i operació del model d'innovació i transformació digital en l'àmbit de l'esport, així com per a coordinar tots els programes d'innovació desenvolupats pel CSD".

Pel que fa als contractes subscrits pel Ayundamiento de Madrid, el jutge s'interessa per dos de relatius a serveis de suport a la gestió del centre d'innovació 'La N@ve'; per un de dedicat a la "creació d'un ecosistema d'empreses d'economia circular, gestionant i promovent activitats del Centre d'Innovació en Economia Circular de la Ciutat de Madrid (CIEC)", i per un altre de servei de suport per a la gestió i el desenvolupament de la factoria industrial de Vicálvaro.

El posicionament del PSOE

La portaveu del PSOE, Esther Peña, ha parlat sobre la declaració de Barrabés, i ha defensat la posició de Pedro Sánchez. En declaracions als mitjans, ha demanat que la persecució pari "com més aviat millor" i que s'arxivi el cas que envolta Begoña Gómez i ha assegurat que "tant de soroll només servirà per fer mal, però no aconseguirà res més, perquè no hi ha res. És un atac personal a la dona del president del govern espanyol. Sobre les reunions amb Pedro Sánchez que ha explicat el testimoni, Peña, en to irònic, ha declarat "parin rotatives" i ha afegit "si a algú li sembla malament que el president d'un país es reuneixi amb empresaris, perquè no seria un país seriós. D'on no n'hi ha, no en raja". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!