Sense saber encara les penalitzacions que tindran més enllà de fer-los dimitir del seu càrrec, una altra pandèmia s'ha estès per tot l'estat espanyol: la dels polítics que es vacunen d'esquenes a les normes sanitàries que estableixen la prohibició per tots aquells col·lectius, de moment, que no siguin personal sanitari o persones de residències. La llista dels partits que hi formen part és extensa: PSOE, PP, Junts per Catalunya, el PNB o el CDeI, partit que governa a El Guijo, Còrdova.
El darrer cas, ha estat la mateixa consellera de Sanitat del Cabildo de la Palma, la socialista Susanna Machín. Tot i la irregularitat coneguda per a qualsevol ciutadà mínimament informat, el Govern de les Canàries ha defensat la consellera i ha carregat contra el director mèdic del Centre Sociosanitari Hospital Nuestra Señora de los Dolores, on se li va subministrar la primera dosi de Pfizer.
Les excuses, també les que donen els militars, sempre són similars: o sobraven vacunes o culpen els responsables d'hospitals i centres de salut perquè ells marquen a qui es vacuna i a qui no. A vegades, fins i tot parlen de trucades sense especificar el remitent d'aquesta, que els informava que vinguessin "corrents" per no perdre la vacuna. En el cas de Machín, l'informe del director mèdic la justifica: "Es va incloure ja que diàriament acudeix a un despatx, interactuant amb pacients, familiars i amb la resta dels treballadors de forma contínua".
Si mirem en el mapa territorial, els escàndols surten de Catalunya però també Astúries, Andalusia, Múrcia, Ceuta, l'Aragó, Castella-i-Lleó, Extremadura, el País Valencià o les Illes Canàries. Hi ha dimissions però no en tots els casos, sobretot s'han donat en els flagrants on els càrrecs estaven lligats a l'àmbit de la sanitat.
En d'altres, se'ls ha intentat excusar, també afavorits en part, perquè eren els primers que trencaven la norma i se'ls ha excusat amb la falta de coordinació. A més, el perfil és divers: des d'alcaldes a càrrecs dins les conselleries o màxims representants en l'àmbit de la salut.
I a la resta del món?
Alguns països han decidit vacunar els seus representants polítics per donar exemple. Ningú se salta cap norma però s'ha obert el debat sobre l'ètica de prioritzar cares visibles davant dels vulnerables tan sols per una qüestió de generar confiança. El president dels Estats Units, Joe Biden, també es va vacunar, igual que el vicepresident Mike Pence. Tots dos es van aixecar la màniga en directe per televisió.
Per a alguns dels líders polítics nord-americans, hi ha imperatius pràctics per vacunar-se aviat: els seus propis factors de risc, assegurar la continuïtat en els límits més alts del govern i ajudar a generar confiança pública en la vacuna. Però també hi ha òptiques complicades, sobretot amb el subministrament de vacunes encara extremadament limitat i milions d’ancians nord-americans i treballadors essencials a setmanes d’inocular-se-la.