El partit d'extrema dreta Vox ha presentat els seus comptes anuals de 2023 a la seva militància i hi ha males notícies. L'any passat, la formació liderada per Santiago Abascal va afrontar una desfeta electoral a les generals de juliol, passant de 52 diputats a 33, han tancat l'any amb un patrimoni net de 6,8 milions d'euros i un saldo de tresoreria de 2,5 milions d'euros. Amb menys representació institucional, menys diners públics entren a les arques del partit, però, a més, Vox té l'enemic dins de casa, ja que la meitat dels seus afiliats no paguen les quotes. 

El partit té registrats prop de 67.000 afiliats, tanmateix, només 35.000 estan al corrent de pagament, fet que suposen uns ingressos de 4.579.033 d'euros per aquest concepte, segons informa elDiario.es. Ara, són aquests mateixos afiliats els que poden aprovar en una consulta online aquests comptes, amb un termini que finalitza aquest divendres. Des del partit reivindiquen que els comptes han estat auditats per una empresa "independent" i sotmeses a l'estudi del Tribunal de Comptes. En línies generals, respecte a l'exercici anterior la formació d'extrema dreta hauria perdut uns dos milions en ingressos.

Què cobra la cúpula? 

Els comptes recullen tota mena de despeses del partit, incloent-hi els sous d'Abascal i de la resta de la cúpula de la formació: 54.000 euros cadascun, cosa que suposa un total de 646.000 euros en sobresous per a una mica més d'una dotzena de membres de la direcció, segons elDiario.es

Per altra banda, als comptes enviats pel partit als militants també es reflecteix que la formació ha traspassat 3,5 milions d'euros a la fundació privada que presideix Abascal, Disenso. Amb aquesta quantitat, ja són 9 milions els que ha rebut l'entitat des de la seva creació el 2020. L'entitat es defineix com un think-tank i Vox justifica aquests traspàs amb el gran "èxit" que estan tenint a Llatinoamèrica i Europa, on ha construït “sòlides aliances”, sempre amb partits d'ultradreta. 

Alvise qüestiona els comptes

Vox ha acusat l'eurodiputat Alvise Pérez de "mentir" en qüestionar els comptes de la formació i ha aconsellat al líder de Se Acabó la Fiesta (SALF) "aprendre a llegir una memòria econòmica". Alvise ha qüestionat les dades al seu canal de Telegram, llançant acusacions contra Abascal i altres dirigents del partit. En un missatge publicat al compte del partit a X (abans Twitter), Vox ha recomanat a l'eurodiputat electe que, "ara que s'ha ficat en política i representa 800.000 persones, hauria de deixar de mentir".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!