CDC, amb problemes a Vic
L’alcaldia de Vic és una màquina de maldecaps per a CDC. Després d’un veritable serial per poder arrabassar a Unió el nom del cap de llista, ara l’ombra del tràfic d’influències plana sobre l’actual alcaldessa, Anna Erra. Segons han denunciat els grups d’ERC, Capgirem Vic (CUP) i Vic per a tots (ICV i Podemos), l’empresa del marit de l’alcaldessa, Dilart, ha facturat 120.000 euros al consistori o entitats que hi estan vinculades. Erra ha admès els fets. Aquesta relació mercantil, segons els grups polítics, topa de ple amb la llei de la incompatibilitat i més quan les adjudicacions es feien en imports inferiors a 18.000 euros per no haver de passar un concurs públic. Un informe del mateix interventor delata que algunes factures es feien a nom del soci del marit de l’alcaldessa.
Bronca a la Cambra pel 'procés'
Miquel Valls ha hagut de donar explicacions per la seva inassistència el mes de setembre passat a un acte del Manifest del Far celebrat a La Pedrera, amb el qual diverses entitats empresarials defensaven el dret a decidir i que va signar la mateixa Cambra. Membres sobiranistes han fet sentir el seu malestar en el ple de la Cambra celebrat aquest dilluns per fer balanç de la gestió de Valls al capdavant de l'organisme. Els crítics apunten que Valls es va desinhibir de l'acte perquè és el vicepresident de la Cambra d'Espanya, que presideix Josep Lluís Bonet (també president de Freixenet), empresari manifestament contrari al procés.
Ximo Puig, com Zapatero
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, malda per solucionar el procés català i la recuperació de tot allò que va retallar el Tribunal Constitucional amb la sentència de l’Estatut. La seva idea, però, no és nova. El 23 de juliol de 2010, el qui llavors era president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja va proposar la mateixa solució en una conferència dinar del Tribuna Barcelona davant de 400 persones. “El jefe del Ejecutivo repitió su promesa de recuperar algunos de los aspectos que el Tribunal ha recortado del Estatut no por razones de inconstitucionalidad, sino por elegir una fuente normativa equivocada”, deien les cròniques del moment. Aquesta promesa tampoc no es va complir.
Alex Salmond, ecosocialista
El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, després del desastre electoral del 27S de la seva formació, ha reivindicat la seva proposta. Ho ha fet en comparar el programa de l'Scottish National Party amb el de Catalunya Sí que es Pot. Herrera ha aprofitat les declaracions de l’exprimer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, amb les quals defineix els resultats del 27-S com la clau de volta que cal per a un referèndum. “Les opinions de Salmond enforteixen i accentuen el nostre full de ruta: allò que té més recorregut i futur és el referèndum”, ha sentenciat Herrera aquest dilluns.
Vila d’Abadal, amb DemoCat
La formació de l’expresident de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, va bastir el partit Moviment Demòcrata Català. Va ser el cinc d’octubre de fa dos anys, a la casa pairal de la seva família a Vidrà (Osona). Ara, Vila d’Abadal i els seus fidels han trucat a la porta de Demòcrates de Catalunya, el partit dels independentistes exiliats d’Unió que celebrarà el seu congrés fundacional el 7 de novembre. Per cert, dos dels polítics que van assistir al naixement del partit de Vila d’Abadal ja no es troben a la política catalana: Oriol Pujol i Alfons López Tena.
Fernández Díaz, més nen que Ada Colau
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no vol cap estand de l'Ajuntament dins el Festival de la Infància, i així ho ha anunciat el consistori. No és el cas del Ministeri de l'Interior que ha reservat 105.000 euros per contractar els serveis d'un estand en el festival barceloní d'enguany.
El discutit 55%
Discrepàncies al front sobiranista pel percentatge del sí i el del no. Per una banda, el cap de files de la CUP, Antonio Baños, insistia en la mateixa nit electoral que el “plebiscit” no s’havia guanyat, perquè no s’havia superat el 50% dels vots. Una línia coherent amb el que havia apuntat l’exdiputat cupaire al Parlament, David Fernàndez, que exigia el 55% dels vots emesos a favor de les llistes independentistes. Precisament, aquest va ser un dels debats més intensos en el consell polític que la CUP va celebrar dissabte passat a Montesquiu (Osona). Aquestes xifres, però, no convencen a Junts pel Sí. Els seus portaveus tenen ordres de repetir en cada finestra mediàtica que tinguin que el “sí” ha assolit el 55%. Un nombre que resulta de treure del còmput global les formacions que no s’han apuntat ni al “sí” ni al “no”, com ara Catalunya Sí que es Pot.
Fins i tot el PNB colla la CUP
L’ombra de la CUP comença a ser tan allargada que ha arribat fins a Euskadi. L’encarregat de posar-la a l’agenda mediàtica basca ha estat el portaveu del PNB, Joseba Egibar, que els ha titllat, en una entrevista a Onda Vasca, d'“alternatius i revolucionaris”. Les paraules d’Egibar reblen l’estratègia del PNB de distanciar-se del procés català.
Sí que es Pot cobrar l'atur "irregularment"
El diputat electe per Tarragona de Catalunya Sí que es Pot, Gerard Bargalló, va cobrar indegudament 8.816 euros de l'atur fa deu anys. Segons ha publicat aquest dilluns OKdiario, el Ministeri de Treball el va expedientar. Bargalló va tornar els diners. "Va ser un error administratiu", ha aclarit el diputat.
La “tranquil·la gestió” de l’Exèrcit
“La relació entre l’Exèrcit i Catalunya es gestiona amb tranquil·litat”. Aquesta és la resposta de Diego Mazón, el director de comunicació del Ministeri de Defensa, a les preguntes dels alumnes del Centre Universitari Villanueva. Segons recull la revista del centre, Mazón assegura que els “militars tenen assumit que viuen en un estat de dret. Actuen sota el comandament del Govern espanyol i estan subordinats al poder civil; actualment hi ha altres maneres, que no pas la militar, de donar resposta a la qüestió catalana”, afegeix Mazón. Conclusió: els universitaris encara es pregunten quin paper pot tenir l’Exèrcit davant el procés.
Postres de músic
El curs d'història que assegura que el Quixot és català. /// Jamaica reclamarà al Regne Unit una indemnització pels anys que la corona britànica els va esclavitzar. /// Germán Rodríguez, el cap de campanya de Carme Chacón, té un virtuosisme que va més enllà de l'estratègia: la guitarra flamenca. I això que des de l'Alameda (Màlaga) va anar a viure a Olot.