Fins fa gairebé dos mesos en nom de NSO Group no s'havia pronunciat gairebé mai ni a Catalunya ni a l'estat espanyol i ara ja s'han convertit en unes sigles que pronunciem sovint. NSO Group és una companyia d'Israel que ven programes de ciberespionatge i que és la creadora de Pegasus; l'eina que es va fer servir per espiar més de seixanta dirigents independentistes segons un estudi de Citizen Lab. Darrera aquesta empresa que ha dissenyat el software Pegasus hi ha tres antics agents de la intel·ligència israeliana de la unitat especialitzada en ciberarmament. Des de l'empresa sempre han insistit en que el seu programa només es pot vendre a governs però sempre hi ha hagut la incògnita de si altres organismes, com per exemple un cos policial, també tenien l'opció de comprar Pegasus. A hores d'ara no se sap del cert si el software està a l'abast d'altres organismes, però aquest dimecres, el diari Financial Times assegura que NSO Group es va plantejar vendre Pegasus a "clients perillosos".
El rotatiu britànic explica que davant una imminent crisi econòmica greu, el CEO de NSO Group, Shalev Hulio, va suggerir a un equip de propietaris majoritaris de l'empresa que podrien començar a vendre, de nou, el programa a clients de risc. Antigament vendre aquest programa els hi havia proporcionat vendes anuals que superaven els 250 milions de dòlars. Aquestes bones xifres, però, es van veure interrompudes quan diversos grups de drets humans van denunciar l'abús de Pegasus per part de l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Mèxic, i molts altres països per espiar periodistes, dissidents i acadèmics. En aquest moment, explica el Financial Times, NSO Group va veure, per primera vegada, com passaven mesos sense una nova venda.
Una proposta "alarmant"
Davant aquesta crisi, Hulio va fer una proposta als directius de l'empresa per poder aportar diners en efectiu amb més rapidesa i així poder seguir pagant els treballadors i el deute del servei: "tornar a reunir un comitè intern desaparegut i aprovar les vendes als clients marcats com a 'risc elevat'". Segons fonts consultades pel rotatiu britànic, els directius van trobar la proposta "alarmant". Hulio va tenir aquesta idea i la va presentar als gestors del Berkeley Research Group, que tenien una participació majoritària a NSO, però aquests no es van voler implicar en la decisió sobre si Pegasus s'havia de vendre o no a països que fins i tot el propi NSO Group considerava "perillosos".
Les entrevistes que ha fet el Financial Times per aconseguir aquesta informació revelen que l'empresa està atrapada en una crisi, que els seus propietaris estan enfrontats els uns amb els altres i que el seu futur requereix una delicada diplomàcia entre els Estats Units i Israel, que ha utilitzat l'atractiu de la tecnologia de NSO per obrir relacions amb els clients, especialment de les nacions del Golf i àrabs, l'abús de l'arma dels quals ara eclipsa la reputació de NSO.
Qui no ha tardat a reaccionar a la notícia i a la possibilitat que es va plantejar l'empresa israeliana per sortir de la ruïna, ha estat l'advocat Gonzalo Boye que no ha dubtat en fer servir la ironia: "Potser és per això que Pegasus va arribar a les mans de 'la mare de totes les clavegueres'".
La demanda de les entitats de drets humans
L'ús de Pegasus està sent molt qüestionat i fa menys d'una setmana Amnistia Internacional (AI) va publicar un informe amb deu recomanacions sobre la gestió del cas Pegasus per "arribar a la veritat dels fets, establir mesures de reparació a les víctimes de violacions de drets humans i evitar que es repeteixin els episodis de vigilància arbitrària i massiva i vulneració de drets humans". AI va donar la benvinguda a la promesa del president espanyol, Pedro Sánchez, de canviar la Llei de Secrets Oficials (LSO) tot i que va recordar que "després d'anys de debat i immobilitat, es necessita, de forma immediata passar de les paraules als fets". En tot cas, va demanar que el CNI i els cossos policials no usin Pegasus fins que no s'estableixi un major control del seu ús.