El cas del diputat Francesc de Dalmases, per la intimidació a la subdirectora del FAQS, continua avançant al Parlament de Catalunya. Ja hi ha unes normes clares. Aquest dimecres, la Mesa ha respost a la petició d'informació que havia fet el president de la comissió de l'estatut dels diputats, Jaume Alonso-Cuevillas, i ha deixat clar quin ha de ser el procediment. Segons informen fonts parlamentàries, aquesta comissió s'haurà d'encarregar del "procediment intern de verificació" de la suposada infracció del codi de conducta i elevar una proposta a l'òrgan de govern de la cambra catalana, que és el que tindrà l'última paraula sobre la sanció que s'aplica al diputat de Junts per Catalunya i col·laborador estret de Laura Borràs.
Aquest mateix dijous, a les deu del matí, es reunirà la comissió de l'estatut dels diputats, presidida per Cuevillas, que ja té un procediment clar remès per la Mesa. En primer lloc, haurà de decidir amb quina informació compta de partida (hi ha un informe de la CCMA i un altre intern de Junts per Catalunya). En segon lloc, haurà de decidir si inicia una investigació pròpia dels fets. Si s'opta per aquesta via, s'haurà d'incloure tant si com no una audiència prèvia del diputat Francesc de Dalmases, independentment que es pugui demanar la compareixença d'altres testimonis de forma complementària. Finalment, un cop acabats els procediments anteriors, la comissió haurà de formular un "informe, recomanació o conclusió", que votaran els diputats que l'integren --un per grup parlamentari-- i que s'elevarà a la Mesa. L'òrgan de govern de la cambra és qui és competent per a establir la sanció que s'acabarà aplicant. No hi ha uns terminis preestablerts sobre la durada de tot el procediment, que començarà a caminar aquest dijous després de la pressió d'ERC, la CUP i els comuns.
Què diu el codi de conducta?
El Codi de Conducta del Parlament estableix una amonestació pública o multes de 600 a 12.000 euros per infraccions lleus i obre la possibilitat que el ple aprovi una suspensió temporal pels casos molt greus. El text aprovat el 2016 diu en l'article 7.2 que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans". Pel que fa als mitjans de comunicació, afirma que la col·laboració s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada".
Ha de dimitir?
El codi de conducta només preveu la suspensió d'un diputat en casos molt greus. Això no obstant, hi ha un altre debat damunt la taula: ha de dimitir? L'executiva de Junts va acceptar la seva renúncia com a vicepresident del partit i com a membre de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. I diversos dirigents juntaires, com Míriam Nogueras o Joan Canadell en entrevistes a ElNacional.cat, han donat el cas per "tancat" amb les responsabilitats ja assumides. Però altres membres de la formació van intentar impulsar una resolució reclamant que renunciés també a l'acta de diputat i que, si no ho feia, s'adoptessin les mesures necessàries per apartar-lo del grup parlamentari.
Informe sobre la llibertat d'expressió
El cas Dalmases no ha estat l’únic que ha vist avui la Mesa del Parlament en relació a la comissió de l’estatut dels diputats. També estan pendents els casos de dos parlamentaris de Vox (Ignacio Garriga i Alberto Tarradas) per les seves reiterades faltes de respecte. L’òrgan de govern de la cambra ha acordat demanar un informe sobre l’abast de la llibertat d’expressió a la cambra catalana per estudiar aquest assumpte. No obstant això, fonts parlamentàries remarquen que aquest informe és independent dels treballs que faci la comissió en relació a la infracció del codi de conducta.