La qüestió catalana interessa arreu. Prova d’això és el degoteig d’articles que es publiquen a la premsa internacional sobre el procés, i el fet que s’hagin intensificat a mesura que es va acostant la data del referèndum. Aquest dimecres, qui se'n fa ressò és el diari Politico, que obre la seva edició digital amb un extens article sobre les aspiracions catalanes.
Politico és un influent diari polític, fundat als Estats Units, i que des de fa poc més d’un any ha obert una edició europea amb seu a Brussel·les. En aquest poc temps, però, ja s’ha convertit en un dels diaris més llegits de política europea, i també en un dels influents.
Sota el títol Els catalans separatistes desafien Espanya a la recerca de la ‘utopia’, el periodista -que escriu des de Berga- explica el cas català centrant-se en la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per exhibir una estelada des de l’edifici de l’Ajuntament durant dos períodes electorals.
La ‘utopia’ catalana
El fet que defineixin el procés com a ‘utopia’ té un motiu. En una entrevista que el redactor fa a l’alcaldessa de Berga, Venturós explica que fa 15 anys “la seva família hauria dit que (la independència) era una utopia”, però que ara ja no ho és. I es pregunta “qui hauria cregut llavors que ara estaríem parlant d'una veritable separació de les institucions catalanes i dels catalans, de l'Estat espanyol?”.
Politico fa un repàs pels moments més importants del procés, des de les eleccions del 27-S fins a l’actualitat, on ja hi ha data per un referèndum d’independència -el setembre del 2017 com a tard-. Sobre aquest referèndum, el periodista -corresponsal a Espanya de Politico, la BBC i Irish Times- explica que el Govern ha fet l’oferiment de fer un referèndum ‘a l'escocesa’, és a dir, pactat amb l’Estat espanyol. Tot i això, també assegura que “és gairebé segur que no passi”, per la negativa del govern espanyol, cosa que el portaria a ser “tècnicament il·legal”.
L’article també explica més àmpliament en què consisteix el moviment independentista, explicant que no és homogeni, que està format per tres partits d’ideologies molt diferents -PDECat, ERC i CUP- i destaca les diferències que hi ha entre ells en termes com la desobediència. Politico se sustenta per explicar això en l’ajuda del periodista i escriptor Enric Juliana.
L’Operació Diàleg
L’article no s’escapa tampoc de parlar de l’Operació Diàleg, però ho fa just al final de l’article i no li dóna gaires possibilitats de prosperar. El periodista assegura que en les últimes setmanes Rajoy ha donat mostres de voler enfocar la qüestió catalana d’una manera “menys rígida”, assegurant que té intenció de negociar amb els catalans. Tot i això, assegura que els independentistes no confien en aquest canvi de tàctica, “tenint en compte la duresa” de l’anterior legislatura.
A més, al final de l’article, i connectant amb el titular, el diari veu el final del procés i assegura que “cada vegada estan més a prop d’aconseguir el que no semblava més que un somni utòpic”.