L'acord de claredat que des de fa mesos pretén impulsar el Govern es posa finalment en marxa. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat aquest dimarts el procés que hauria de conduir a la concreció del que és la seva aposta per trobar una sortida al conflicte polític de Catalunya amb l'Estat. Es tracta d'un procés "circular", segons ha explicat, que comença i acaba al Govern, on assumeix un clar protagonisme un consell acadèmic que haurà de vehicular un debat social per, en paraules d'Aragonès, "definir les regles del joc". "Una solució que impliqui empoderar la ciutadania i es basi en els valors més bàsics de la nostra democràcia, que doni veu als catalans de la forma més inclusiva", ha assegurat.
Aviat des del Govern es formularan un seguit de preguntes sobre els diferents mecanismes democràtics que, a parer de l'executiu, han de permetre superar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Seran, segons s'assegura, preguntes "concises, essencials per posar en marxa aquest procés", a partir d'un consens essencial d'un 80% de la població que aposta per un referèndum, i que, segons ha recordat Aragonès, inclou els votants de les formacions independentistes, però també comuns i PSC.
Consell acadèmic
A partir d'aquí, la primera fase se centrarà en un consell acadèmic, que començarà a treballar el mes d'abril sota la coordinació del professor Marc Santjaume de la UPF i amb representants de l'àmbit de la ciència política i el dret de diferents universitats del país. Aquest consell s'encarregarà de fer un primer informe que aportin respostes a aquestes qüestions plantejades pel Govern. Haurà de ser un informe obert, no conclusiu, que se sotmetrà a debat a la societat.
Un dels primers espais de debat d'aquest informe serà el polític, amb una taula de partits amb representació parlamentària, que entrarà en funcionament després de les eleccions municipals i on seran convocats tots els partits, tret de Vox.
En paral·lel, entraria en funcionament un debat ciutadà —amb ciutadania no organitzada— i un debat sectorial —societat civil organitzada—. El debat ciutadà es basarà en la tecnologia focus group en l'àmbit de vegueries, que s'organitzarà en una jornada concreta, amb un centenar de persones escollides per sorteig que representin la ciutadania del territori.
Informe final
Com a conclusió de tot aquest debat amb les diferents potes, els acadèmics elaboraran un informe final, que servirà de base perquè el Govern pugui aprovar una "proposta catalana". La decisió final serà, per tant, del Govern, i servirà de base per a la negociació amb l'Estat. Tot i que ara mateix només el Govern avala aquesta via, Aragonès ha evitat plantejar la possibilitat que cap altra formació faci costat a la seva proposta.
Els impulsors de la proposta insisteixen que no té res a veure amb propostes anteriors, com el Llibre Blanc, elaborat per encàrrec del Govern d'Artur Mas, atès que l'objectiu és elaborar un únic informe molt concret, determinant i executiu. Per contra, comparen la proposta amb experiències com la duta a terme al Canadà, per elaborar l'Acord de Claredat, o a Islàndia, per a l'elaboració de la Constitució d'aquell país.