L'aula magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona ha acollit aquest dimarts l’acte "Universitat, democràcia i drets". Hi han participat diversos professors de la universitat que, a la vegada, han viscut de primera mà la repressió de l'Estat.
Davant de més de 200 persones, han intervingut Josep Lluís Alay, acusat d'encobriment per acompanyar Puigdemont; Agustí Colomines, exdirector de l'Escola d'Administració de Catalunya cessat pel 155; o Jordi Matas, president de la Sindicatura Electoral de l'1-O obligat a renunciar, i Conxita Àvila, científica denunciada per l'exèrcit per dur un llaç groc a la base militar de l'Antàrtida.
Matas ha alertat d'una "crisi brutal" de la democràcia a Espanya i de la reiterada vulneració de drets fonamentals. També ha dedicat unes paraules als equips rectorals de les universitats catalanes que encara no s'han manifestat davant dels empresonaments i de la deriva autoritària de l'Estat contra Catalunya. Per la seva banda, Alay ha comparat Espanya amb Vietnam pel que fa al tracte als presos. "Se socialitza el dolor de les famílies dels presos enviant-los a 700 km", ha criticat.
La científica Conxita Àvila ha explicat en la seva intervenció com els militars espanyols de la base de l'Antàrtida es burlen i intenten humiliar els científics catalans que hi treballen. Àvila ja va ser denunciada pels militars per dur un llaç groc i desplegar una pancarta a favor dels presos.
Colomines, cessat la setmana passada, ha avisat que "van un a un i no ho podem permetre", en referència a la llarga i creixent llista de cessaments des de l'aplicació del 155. "No els podem regalar una victòria innecessària", ha insistit, abans de reafirmar-se en "continuar on sigui fins aconseguir la independència de Catalunya".
D'altra banda, també hi ha assistit Agustí Alcoberro, exvicepresident de l'ANC, el jurista Joan Queralt, Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, i la filla i la parella de Jordi Turull. L'acte ha acabat amb una interpretació musical a càrrec dels alumnes de l'Esmuc.