La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) celebra del 17 al 23 d'agost la 54 edició a Prada de Conflent (Catalunya Nord), sota el lema Països Catalans, Europa, Espanya: Conflictes, aspiracions, possibilitat i amb un programa que inclou noms com els d'Alex Salmond i Laura Borràs, que ja va participar en l'edició del 2021. També hi intervenen el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; i la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; i el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. A més, està prevista l'assistència de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta; i el secretari general de Junts, Jordi Turull.
Alex Salmond i 'El dret a la independència'
El president escocès entre els anys 2007 i 2014, Alex Salmond, és el convidat internacional d'aquesta edició. Durant el seu mandat, va impulsar la celebració del referèndum d'independència d'Escòcia l'any 2014, en el qual va guanyar el 'no' a la independència. Va dimitir i va deixar el seu lloc a Nicola Sturgeon, però l'any passat va fundar un nou partit independentista: Alba (que vol dir "Escòcia", en gaèlic escocès). També va ser acusat de diversos delictes sexuals, dels quals va ser absolt. Intervé el 20 d'agost a la 54 edició de l'UCE amb la ponència 'El dret a la independència'.
Laura Borràs i els límits del parlamentarisme
D'altra banda, la presidenta suspesa del Parlament ("expresidenta", segons l'UCE) és l'encarregada de tancar la 54 edició el 23 d'agost al migdia. Ho fa amb una conferència sota el títol 'Té límits el parlamentarisme?', juntament amb president de l'UCE, Jordi Cassassas. Recordem que Laura Borràs va ser suspesa dijous passat per la Mesa del Parlament, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li obrís judici pels delictes de prevaricació i falsedat documental per presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).
Argimon, Geis, Vilagrà, Feliu i Antich
És el 18 d'agost quan Josep Maria Argimon fa una ponència amb el títol 'Sanitat en tensió', mentre que el 19 d'agost és el torn de Gemma Geis amb rectors de les universitats catalanes en un debat sobre 'El sistema universitari dels Països Catalans i el futur de la Universitat Catalana d'Estiu'. Per la seva banda, Laura Vilagrà parla sobre l'escriptor valencià Joan Fuster en un col·loqui programat per al dia 22 d'agost. El mateix dia se celebra el debat 'Deep State vs. qualitat democràtica i aspiracions nacionals', amb Dolors Feliu (ANC) i Xavier Antich (Òmnium Cultural).
Programa sencer dels actes de l'UCE
La lliçó inaugural és el dimecres 17 d'agost: està dedicada al poeta Gabriel Ferrater i la imparteix el comissari de l'any Gabriel Ferrater, Jordi Cornudella. La Universitat Catalana d'Estiu combina cursos i xerrades amb activitats lúdiques com tallers i concerts, a més del lliurament del Premi Canigó al científic ambiental i geògraf Martí Boada. En el marc de la 54 edició se celebren debats sobre el futur dels "territoris abandonats", la cultura popular, el món empresarial o la llengua a l'ensenyament, entre altres temes. Aquest és el programa sencer dels actes:
- Dia 17, a les 12 del migdia: Inauguració i lliçó inaugural "Gabriel Ferrater (1922-1972), cinquanta anys després de la mort", per Jordi Cornudella (comissari de l'Any Gabriel Ferrater).
- Dia 17, a les 5 del capvespre: El futur dels territoris abandonats, amb Joan Talarn (president de la Diputació de Lleida), Joan Miralles (UIB), Joan Becat (Institut d'Estudis Catalans) i, com a moderador, Joandomènec Ros (Institut d'Estudis Catalans).
- Dia 18, a les 12 del migdia: Sanitat en tensió, amb Josep Maria Argimon (conseller de Salut) i Jordi Craven Bartle (vicepresident de l'UCE).
- Dia 18, a les 5 del capvespre: Premi Canigó a Martí Boada, científic ambiental.
- Dia 19, a les 12 del migdia: El sistema universitari dels Països Catalans i el futur de la Universitat Catalana d’Estiu, amb Gemma Geis (consellera d'Universitats i Recerca), Joan Guàrdia (rector de la UB), Javier Lafuente (rector de la UAB), Daniel Crespo (rector de la UPC), Oriol Amat (rector de la UPF), Josep Pallarès (rector de la URV) i Quim Salvi (rector de la UdG).
- Dia 19, a les 5 del capvespre: Empresa i país, amb Joan Font (director general del Grup Bon Preu), Bernard Guasch (president de càrniques Guasch), Oriol Amat (UPF) i, com a moderador, Òscar Mascarilla i Miró (UB).
- Dia 20, a les 12 del migdia: 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular. Homenatge a Josep Massot i Muntaner, amb Jaume Ayats i Abeyà (UAB), Amadeu Corbera (UIB) i Oriol Lluís i Gual (director del Museu de Música de Ceret).
- Dia 20, a les 5 del capvespre: The Right to Independence (‘El dret a la independència’), per Alex Salmond (president d'Escòcia 2007-2014) i presentant per Anna Arqué (International Commission of European Citizens).
- Dia 21, a les 12 del migdia: La llengua catalana a la universitat, amb Jordi Matas i Dalmases (vicerector de relacions institucionals, comunicació i política lingüística, UB), Imma Ribas i Vila (vicerectora de qualitat i política lingüística, UPC) i Jordi de Bofarull (cap dels serveis lingüístics, URV).
- Dia 21, a les 5 del capvespre: Jutges, ensenyament i llengua, amb Antoni Llabrés (professor de dret penal, UIB), Mireia Plana (vicepresidenta de Plataforma per la Llengua), Josep Cruanyes (advocat) i Gabriel Bibiloni (professor de filologia catalana, UIB).
- Dia 21, a dos quarts de 7 del capvespre: Ofrena a la tomba de Pompeu Fabra.
- Dia 22, a les 12 del migdia: Joan Fuster i la vertebració nacional. Als cent anys del naixement, amb Laura Vilagrà (consellera de la Presidència), Xavier Serra (Societat de Filosofia del País Valencià) i Bernat Joan (escriptor).
- Dia 22, a les 5 del capvespre: Deep State vs qualitat democràtica i aspiracions nacionals, amb Quico Sallés (periodista), Xavier Antich (president d'Òmnium Cultural), Dolors Feliu (presidenta de l'ANC), Josep M. Vilajosana (UPF) i, com a moderador, Jordi Cassasas (president de l'UCE).
- Dia 23, a les 12 del migdia: cloenda "Te límits el parlamentarisme?", amb Laura Borràs (presidenta suspesa del Parlament) i Jordi Cassassas (president de l'UCE).