La presidenta de les Balears, Marga Prohens, ha declarat que el seu Govern s'incorporarà com a part acusadora al procés judicial en curs a l'Audiència Nacional pel cas Koldo.

Un procés en el qual s'investiguen presumptes comissions il·legals relacionades amb la compra de mascaretes durant la pandèmia i en el qual un dels investigats és Koldo García, un exassessor de l'exministre José Luis Ábalos.

Francina Armengol, que en aquell moment era la presidenta insular pertanyent al partit socialista, va formalitzar un acord per valor de 3,7 milions d'euros amb una d'aquestes empreses, Solucions de Gestió i Suport a les Empreses.

Un contracte que es va materialitzar durant el punt més crític de la crisi sanitària, l'abril de 2020, i es va efectuar mitjançant un procediment negociat sense convocatòria pública. Els membres del partit socialista afirmen que la proposta per a la compra de les mascaretes els va ser presentada durant l'estat d'alarma a través de Foment, ministeri que els va informar sobre la disponibilitat d'aquest material.

Tanmateix, cap membre del PSOE no ha especificat encara la identitat de la persona que va fer la proposta, ni qui va ser el representant a les Illes Balears.

Devolució

Davant d'aquesta situació, Prohens ha sol·licitat cautela i prudència, alhora que declara que el Govern que presideix té arguments més que convincents per presentar-se com a part acusadora en el cas.

"Ens correspon l'obligació i el compromís d'examinar cada detall i de col·laborar amb el sistema judicial per respondre a totes les inquietuds que tenen els ciutadans", sosté, afegint que reclamarà els 3,7 milions d'euros totals abonats per les mascaretes.

Després de l'arribada del material sanitari, el govern socialista va observar que la mercaderia entregada no complia les especificacions tècniques requerides i, per tant, es van quedar sense utilitzar. Cada una d'aquestes mascaretes, adquirides a un preu de 2,5 euros, va resultar ser d'una qualitat inferior a l'esperada. Segons Armengol, va ser el seu govern qui va començar el procés de reclamació.

Per la seva part, Prohens afirma que els socialistes i, en concret, Francina Armengol, menteixen, assenyalant-la com la principal responsable de la causa al territori balear per no reclamar el sobrecost de les mascaretes fins tres anys després de la compra, per la qual cosa l'actual Govern arribarà fins al final i "caigui qui caigui".

"Van veure que eren defectuoses i no van reclamar els diners fins tres anys després", assenyala Marga Prohens. "Van saber que la Guàrdia Civil ho investigava i el van tapar. En el temps més dur de la pandèmia, vostès van donar contractes a dit a una presumpta trama política, es vacunaven abans que ningú i se saltaven les restriccions. Aquest és el resum de la seva actuació durant la crisi sanitària", assenyala l'actual presidenta balear.

Sánchez

Més enllà de les Balears, el PP demana explicacions sobre el cas Koldo. Miguel Tellado, portaveu del Grup Parlamentari Popular al Congrés dels Diputats, ha declarat en el mateix que el seu partit farà servir "tots els mecanismes legals i parlamentaris per exigir explicacions a tots els membres del PSOE en la responsabilitat que ocupin respecte a aquesta trama".

Per a això, el PP exigirà la compareixença tant de Francina Armengol, actual presidenta del Congrés, com de diversos ministres i dirigents socialistes en la comissió d'investigació que han impulsat al Senat.

Així mateix, Tellado retreu a Pedro Sánchez el seu silenci i condemna que no s'hagi pronunciat encara sobre això per "explicar tot el que sap", afegint que "si era coneixedor d'un delicte el converteix en un encobridor i l'obliga a fer un pas endavant. Si no el fa, és perquè té molt a ocultar".