Nou divendres de reunions de Pedro Sánchez a la Moncloa. Avui ha estat el torn de Marga Prohens i María Guardiola, presidentes de les Illes Balears i Extremadura, que, sense sortir del guió, han anat a la trobada i s'han negat a discutir sobre el finançament autonòmic. És el mateix dia que també estava citada Isabel Díaz Ayuso, però la líder madrilenya va anunciar el dilluns que plantaria el president del govern espanyol pel “letal” finançament català i per haver-la “difamat”. I després d’ambdues reunions, tant Prohens com Guardiola han posat en relleu els temes tractats en la reunió, però han expressat que entenen les raons que van portar Ayuso a declinar assistir. “Hem de ser capaços de posar-nos a la pell d’Ayuso, dels atacs que ha patit i d’aquesta confrontació sense quarter per part del govern d’Espanya”, ha verbalitzat la líder balear. “Veiem un assetjament i demolició a una presidenta d’una comunitat a la qual no s’ha de qüestionar la lleialtat institucional. No crec que hagi perdut cap oportunitat, jo sí que crec que havia d’aprofitar la meva, no té res a veure”, ha expressat la presidenta extremenya.

 

En roda de premsa, Marga Prohens ha afirmat que respecta “profundament” la decisió de cada president “coneixent la seva realitat particular”. “Jo no tinc les mateixes circumstàncies que Ayuso, no estic rebent atacs i inquisició a la meva vida pública i privada i no puc prendre la mateixa decisió”, ha justificat. També ha verbalitzat que la reunió bilateral amb Sánchez ha estat una “oportunitat” per “exposar les demandes de la ciutadania balear, els representants dels sectors econòmics i societat civil” i per dir-li “amb respecte i mirant-lo als ulls” els temes que rebutja de ple, com la “independència fiscal de Catalunya i pactar amb una sola comunitat autònomes temes que puguin perjudicar la resta de comunitats en conjunt”. “Una reunió cordial que agraeixo”, ha reconegut.

Per la seva part, María Guardiola també ha “entès” els motius d’Ayuso i li ha mostrat el seu “suport i afecte”. “La meva posició era radicalment diferent, en un any i tres mesos que fa que represento els extremenys, no havia tingut possibilitat de despatxar amb el president”, ha justificat. I ha afegit que Ayuso ha tingut “infinitat d’oportunitats” de veure’s amb el president i de “tractar moltes qüestions”. “Sánchez és qui confronta amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, no està en qüestió la defensa que fa Ayuso de tots els madrilenys cada dia amb la seva força”, ha conclòs.

 

Crítiques al finançament singular per a Catalunya i exigències d'abordar el finançament autonòmic en la Conferència de Presidents

Sobre el nou finançament per a Catalunya, ambdues líders han coincidit a criticar el pacte entre el PSC i ERC i a demanar (igual que els seus homònims en altres territoris) que el finançament autonòmic es tracti en la Conferència de Presidents que se celebrarà el pròxim mes de desembre. Allà cada comunitat podrà “defensar les seves reivindicacions, les seves necessitats i la seva realitat,” ha afirmat Prohens, que ha assegurat que no permetrà que els diners “surtin de les butxaques de les Illes Balears”. Així mateix, Guardiola ha desconfiat d’un model que considera que “especeja l’organització territorial” i que és una manera de “donar més a qui parteix d’una posició avantatjosa”. “No comptaran amb mi per a aquests jocs de la fam, no és la reunió legítima per abordar assumptes de tots on tots hàgim de debatre en igualtat de condicions”, ha afegit.

“Què hauria dit la mal anomenada esquerra feminista si això hagués succeït en un altre partit?”

Durant les seves compareixences de premsa, Prohens i Guardiola també han estat preguntades per les acusacions de violència masclista cap a Íñigo Errejón que l’han portat a abandonar la política. I totes dues han estat molt crítiques amb Sumar. La presidenta balear, que era portaveu d’Igualtat del PP en el Congrés la passada legislatura, ha denunciat les “lliçons de fals feminisme” de Sumar i ha lamentat el seu “exercici d’hipocresia política”. “Qui ha de donar la cara és Yolanda Díaz: ha de dir si ho sabien, si no ho sabien, des de quan ho sabien, si l’han encobert, si no l’han encobert i com ha actuat el partit. Això no es pot resoldre amb un tuit o amagada”, ha afirmat. A més, s’ha preguntat “què haurien dit Yolanda Díaz i la mal anomenada esquerra feminista si això hagués succeït en un altre partit”, s’ha “solidaritzat” amb les víctimes i ha “animat totes aquelles que no hagin pogut o volgut denunciar que ho facin sempre”.

En la mateixa línia s’ha expressat María Guardiola: “Errejón ha dimitit, però aquí no acaba això. Les víctimes necessiten justícia i reparació”. I també ha enviat un missatge a Sumar: “Hauríem de saber des de quan ho sabien els seus companys de partit i estaven mantenint un silenci còmplice els que donen lliçons de feminisme”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!