Després que aquest dimecres el govern espanyol decidís prohibir les estelades al partit del Barça-Sevilla de la final de la Copa del Rei interpretant l'article 66 de la llei de l'Esport a la seva manera -que prohibeix exhibir símbols racistes o xenòfobs- alguns mitjans i periodistes internacionals no s'han pogut estar de fer-se ressò de la polèmica oberta.
Molts asseguren que aquesta prohibició no frenarà la llibertat d'expressió i altres carreguen contra l'executiu estatal per la incongruència que suposa aquesta decisió en una democràcia.
Més que un esport
"A Espanya, el futbol és més que un esport". Sota aquesta premisa, el rotatiu nord-americà The Atlantic explica que en el darrer segle les batalles polítiques han centrat els partits esportius i més encara amb la dictadura franquista, quan Franco va "polititzar més el futbol" agafant el Reial Madrid com a "una perfecta personificació del seu líder feixista".
El Daily Mail posa de manifest que el Barça trasllada a la policia que prohibir l'estelada és "un atac a la llibertat d'expressió dels aficionats" i recorda que altres vegades el club ja havia estat sancionat per treure'n en partits de futbol.
L'Équipe assegura que el Barça "defensarà el dret dels seus seguidors d'exhibir la bandera catalana" i també es fa ressò de quan el Barça va ser multat amb 30.000 euros per portar estelades a la final de la Champions.
Un periodista dels Estats Units ha carregat contra el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i titlla aquesta prohibició d'"autogol de Rajoy" i diu amb ironia que "no hi ha res com prohibir una bandera per convèncer els teus amics que vostè pot ser una mica feixista".
Nothing like the banning of a flag to convince your friends you might be a bit of a fascist... Own goal by Rajoy... pic.twitter.com/vhyodUYfPM
— Brian Maguire (@BrianMaguireEU) 18 de maig de 2016
Xiular l'himne espanyol...
The Telegraph explica que la policia espanyola haurà d'escorcollar 19.000 aficionats culers per "estar segurs" que cap d'ells porta banderes "que donin suport al moviment independentista de Catalunya".
Però això no és tot. El rotatiu britànic remarca que encara que els agents controlin que ningú no porti una estelada, "no podran aturar milers de fans catalans xiulant l'himne espanyol amb la presència del Rei, com ha passat darrerament sempre que el Barça ha jugat la final".
Xiular l'himne espanyol és només un dels elements necessaris per boicotejar la final. El diari Repubblica fa al·lusió a les paraules del portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, quan proposava que el Barça no anés a la final per aquest "atac a la llibertat d'expressió".
...per sentit comú
Després que aquest dijous el Futbol Club Barcelona presentés un recurs al Jutjat Contenciós Administratiu número 11 -sumant-se als ja presentats per Drets, Òmnium, ANC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes-, en què demanava la suspensió de la prohibició d'estelades, els mitjans internacionals van continuar fent-se ressò de la qüestió i deixant en entredit que els seguidors culers portaran les banderes a sobre malgrat la prohibició.
Associated Press destaca el comunicat del club on expressa el seu "desacord total i complet" amb l'anunci realitzat el dimecres, mentre que The Guardian hi afegeix la crida del Barça a "utilitzar el sentit comú" exigint al govern espanyol "respectar l'honor de les institucions implicades".
Com no podia ser d'altra manera, els diaris esportius internacionals no han passat el cas per alt. NBC Sports parla de la irritació que ha causat al FC Barcelona la prohibició i augura un camp ple d'estelades encara que el govern espanyol hagi intentat evitar-ho i l'Sky Sports ho amplia posant de relleu que el club demana "respecte" per "evitar causar situacions incòmodes", al mateix temps que recorda les altres ocasions en què els seguidors del Barça han tingut problemes per exhibir l'estelada.
Volta al món
Del Líban a la Índia passant per Nigèria, la prohibició de l'estelada ha donat la volta al món. Desenes de mitjans internacionals s'han fet ressò de la situació i asseguren que el Barça "sempre ha defensat i defenserà la llibertat d'expressió".
Altres mitjans nord-americans i britànics també han inclòs la qüestió en la seva agenda setting, com la FOX, WorldSoccer, l'Independent, el The Sun o el Financial Times.