El projecte Aina rebrà 12 milions d'euros fins al 2026 per impulsar el català en el món digital, a raó de tres milions d'euros anuals. Ho ha anunciat aquest dilluns el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, amb l'objectiu de donar "continuïtat, estabilitat i seguretat" a la iniciativa. "El futur del català es juga en aquest camp i hem de ser actius. Volem que el català tingui les mateixes possibilitats al món digital que qualsevol altra llengua", ha afirmat Torrent des del Barcelona Supercomputing Center (BSC). És per això que l'executiu català dona "continuïtat, estabilitat i seguretat al projecte Aina amb aquesta inversió, per així culminar sòlidament una iniciativa clau per al país".

La iniciativa d'intel·ligència artificial està liderada pel BSC i està creant un banc de veus en català perquè les màquines puguin tant entendre com parlar la llengua. Amb els 12 milions d'euros anunciats pel Govern s'aconseguirà que "tot el talent que hi participa tingui la seguretat que, com a mínim fins al 2026, hi haurà recursos suficients per seguir treballant en aquesta mateixa línia". El conseller veu clau aprofitar la intel·ligència artificial i les tecnologies lingüístiques per oferir elements a les empreses per desenvolupar els seus serveis i solucions en llengua catalana, motiu pel qual ha assegurat que "cal ensenyar a les màquines a entendre i relacionar-se en català". "Volem que ens puguem dirigir a les màquines en català", ha remarcat.

 

El corpus textual més important en català

Torrent també ha fet valdre que amb Aina s'ha construït el "corpus textual més important en català" i que s'ha treballat en models lingüístics perquè les empreses i organitzacions incorporin la llengua catalana en el seu desplegament tecnològic. El projecte va ser impulsat a finals del 2020 des del Departament de Polítiques Digitals, amb Jordi Puigneró al capdavant. Durant l'últim any, s'han validat unes 1.800 hores d'enregistrament de veus i s'han sumat altres territoris a la iniciativa — com és el cas de les illes Balears. Fins i tot, ha arribat a Times Square.

El director del BSC, Josep Maria Martorell, ha qualificat de "notícia excepcional" l'anunci dels 12 milions d'euros fins al 2026 perquè permetrà retenir l'equip que treballa actualment en el projecte i seguir desenvolupant noves tecnologies. També ha explicat que s'han començat a desenvolupar els primers models d'algoritmes per atreure el sector empresarial i que vegin "que es pot arribar a fer", així com que l'objectiu és treballar a llarg termini i fer créixer la infraestructura del programari per generar veu en temps real i que entengui perfectament el català.