El Projecte AINA creix i ho fa amb una gira per diversos territoris de parla catalana amb l'objectiu de sumar veus de les diferents variants dialectals de la llengua. Durant els pròxims set dies, el Govern presentarà la iniciativa a Perpinyà (Catalunya Nord), a València (País Valencià) i a Palma (Mallorca) perquè els assistents puguin enregistrar les seves veus en un punt de recol·lecció itinerant. Fins ara, la campanya ha assolit 640.000 talls de veu i més de 900 hores de gravació, segons ha informat aquest dilluns en un comunicat. L'AINA es donarà a conèixer aquest 4 d'abril a Perpinyà, mentre que pel País Valencià i les Balears hi passarà el 7 i l'11 d'abril, respectivament.

tuit jordi puigneró

Tuit de Jordi Puigneró 

El passat dissabte, el vicepresident Jordi Puigneró i responsable del departament de Polítiques Digitals, va anunciar que aquest dilluns començava la gira: "Molt content d'anunciar que aquest dilluns 4 d'abril comencem la gira de captació de veus en terres nord catalanes". En la mateixa piulada, explicava que el conseller Lluís Puig participarà d'aquesta activitat a Perpinyà: "No ho podíem fer millor que comptant amb la presència i ajuda del conseller". A l'acte, també s'hi celebrarà una taula rodona sota el nom "Oportunitats i Potencialitats del català a la Catalunya Nord", a càrrec de les entitats que treballen pel català a la regió. 

Llengua en situació d'emergència 

 

A finals de febrer, poc després de presentar el projecte i quan aquest ja havia recollit fins a 250.000 enregistraments, el vicepresident Puigneró va anunciar aquesta gira arreu dels territoris de parla catalana, amb l'objectiu de "posicionar el català a internet". A banda dels que avui s'han confirmat, s'esperava poder viatjar també a l'Alguer i Andorra per enriquir el projecte. Llavors, Puigneró va comparar el projecte d'intel·ligència artificial amb altres com el .cat o la Viquipèdia en català. "Cal que AINA entengui i parli el català", va comentar el polític, lamentant que la llengua es troba en una situació "d'emergència".

A mitjans març ja es va poder constatar aquest èxit de projecte, que penja de Polítiques Digitals. Llavors es va arribar a una fita molt destacable, els 500.000 enregistraments, que el mateix vicepresident Puigneró va celebrar a les xarxes, apuntat que el català esdevenia llavors la segona llengua amb més locutors al món en el marc del Common Voice, només per darrere de l'anglès. Ara, ja en són 640.000, una xifra que pot créixer significativament amb aquest tour pels Països Catalans. En aquell moment, el vicepresident de l'executiu va animar animat a seguir enregistrant veus a través de la pàgina web d'aquesta eina (projecteaina.cat): "No ens podem aturar, tres minuts diaris del vostre temps és tot el que us demanem perquè ens ajudeu a salvar el català en el món digital".

La veu del president Puigdemont 

Entre aquestes 640.000 veus hi ha la del president Carles Puigdemont, que des de l'exili va voler aportar el seu granet de sorra al projecte. "Una llengua és viva mentre quedi algú que la parli, l'estimi... i l'ensenyi. També a la tecnologia. Que se'ns escolti alt i clar arreu del món! Perquè la nostra llengua és la teva veu", compartia Puigdemont en una publicació a Instagram. El president penjava el vídeo a finals de febrer, poc després que es posés en marxa el projecte.