Espanya, Portugal i França presentaran a la Unió Europea el projecte del BarMar —el corredor d'hidrogen verd entre Barcelona i Marsella substitut del gasoducte Midcat— abans del 15 de desembre. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, António Costa, han avançat aquesta intenció en la cimera bilateral que han presidit a la localitat lusitana de Viana do Castelo i que ha tingut com un dels seus principals punts de l'agenda la crisi energètica a la Unió Europea.
Reunió entre Sánchez, Costa i Macron a Alacant
Sánchez i Costa van acordar, el passat 20 d'octubre a Brussel·les, juntament amb el president francès, Emmanuel Macron, impulsar el BarMar com a alternativa a la interconnexió transpirinenca del Midcat. L'objectyiu és desenvolupar "un nou corredor d'energia" per interconnectar la península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea a través d’un túnel que uneixi Catalunya amb França. S'hi transportarà hidrogen, però també gas en una primera fase de transició.
Aquest divendres, el primer ministre portuguès ha assegurat que els tres mandataris estan treballant "per poder presentar un projecte comú a la UE amb una data límit del 15 de desembre". En aquest sentit, han anunciat que es reuniran el pròxim 9 de desembre a Alacant, en una trobada a la qual també assistirà la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen. La trobada tindrà lloc abans que comenci la cimera euromediterrània a la qual assistiran Portugal, França, Itàlia, Grècia, Malta, Xipre, Eslovènia i Croacia, i on Espanya és l'amfitriona.
El president espanyol ha assenyalat que la reunió servirà per definir els "terminis", els costos i "les fonts de finançament europees" del BarMar. També ha volgut remarcar que el projecte garantirà les connexions elèctriques i que preveu completar la interconnexió de gas renovable entre Celorico da Beira i Zamora (CelZa), que serà precisament un dels components del Corredor d'Energia Verda.
D'altra banda, Sánchez ha avançat que aprofitarà la cimera euromediterrània per fer una reunió bilateral amb la recentment investida primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni.
BarMar, substitut del Midcat
Inicialment, el president espanyol ho apostava tot al gasoducte del Midcat, i fins i tot va arribar a un acord amb el canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, que li va prometre que aconseguiria que la Unió Europea financés part important del projecte. Però Macron no ho veia amb bons ulls perquè considerava "innecessari" construir un nou corredor de gas quan els gasoductes que travessen el País Basc i Navarra estan "infrautilitzats", i així, finalment va convèncer Sánchez per substituir aquest projecte pel del BarMar.
Des d'aleshores, el govern espanyol ha volgut fer seu el nou projecte. Així, la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va reivindicar que es tractava d'una "solució europeista, solidària, verda i de futur", malgrat que encara falta concretar com es finançarà.
En la mateixa línia, el president Aragonès va celebrar el nou projecte i va mostrar la seva disposició per formar-ne part. "Ens dona l'oportunitat que Catalunya sigui un hub energètic de l'hidrogen verd a Europa amb tot el que es pugui generar al voltant", va assegurar el president del Govern, tot i que igual que Sánchez, també havia estat un gran defensor del Midcat.