El missatge és clar: "Queda't a casa". Però sembla que no tothom l'acaba d'entendre. Des que es va activar l'alerta sanitària, dissabte passat, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha posat ja 2.391 denúncies a persones que han incomplert d'alguna manera o altra l'ordre de confinament decretada amb l'estat d'alarma.
La xifra l'ha donat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle. Això vol dir que la mitjana ha estat d'unes 400 multes al dia, des de principi de setmana. En paral·lel, els agents han fet 9.715 avisos i 87 inspeccions a locals.
Durant una compareixença telemàtica des de l'Ajuntament de Barcelona, el titular de seguretat de la ciutat ha fet una crida a la paciència col·lectiva, després d'haver detectat que la immensa majoria de queixes i incidents que ha registrat el cos segueixen sent per baralles de convivència entre veïns i a l'espai públic. Batlle ha informat també que hi ha dos agents de la Guàrdia Urbana possibles positius de Covid-19 i que 161 més es troben en aïllament.
Amb relació a la mobilitat, el consistori està d'enhorabona. Després de la situació crítica de primera hora del matí de dilluns, quan van viure's algunes aglomeracions al metro, les últimes dades confirmen que segueix el descens d'usuaris. Avui dijous hi ha hagut un 86% menys de passatgers al suburbà, un 91% menys als autobusos, un 80% menys als Ferrocarrils de la Generalitat i un 88% menys al Tram. També ha baixat el trànsit. Concretament, ha caigut un 65% la circulació de vehicles dins la ciutat i un 50% a les rondes.
Preparats per al punt àlgid de contagis, a l'espera de mascaretes
Amb tot, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha volgut advertir que si bé s'està "fent bé", cal seguir en la mateixa línia, ja que encara no s'ha arribat al pic de contagis. En aquest sentit ha explicat que el consistori es prepara perquè "el punt àlgid" arribi entre aquest cap de setmana i la setmana vinent. Per això ha insistit que cal seguir confinats.
Barcelona no és una excepció i, com passa arreu de Catalunya, també té problemes d'accés a les mascaretes. Per pal·liar la situació, l'Ajuntament ha habilitat un magatzem de recollida per rebre donacions. De moment se n'han recaptat unes 20.000, que després es distribueixen en funció de les necessitats, començant pels serveis essencials com són els treballadors socials.
L'atenció de l'Ajuntament a les persones més vulnerables ha anat creixent en les darreres hores. Així, per exemple, s'estan repartint més de 4.800 àpats diaris a famílies necessitades.
Des del consistori fan una crida també a intentar reduir el consum d'informació, per salut mental i emocional. Perquè "estar sobreinformat genera més angoixa de la que podem sostenir".